Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. (Galatským 5,22-23)

Až se Vám dostane ...

Až se Vám dostane ...

Hned na začátek musím uvést trochu sebekritiky. Dostala se mi do rukou už před několika týdny a kdybych si uměl udělat trošku více času, tak bych to stihl určitě ještě dostatečně brzy před vánocemi, ale nepovedlo se...
Tím tedy sebekritika končí a teď o čem že je vlastně řeč.
O knížce a to ne o knížce ledajaké. Začnu trochu "od lesa", o co vlastně kráčí.
My křesťané nemáme o nepřeberné množství literatury nouzi a oproti všeobecné populaci i trochu více čteme už jaksi z principu - protože život křesťana je přece o Slově.
Na pultech sborových knihkupectví je řada titulů téměř pro jakoukoliv životní příležitost a otázku  každodennosti a pro jakoukoliv věkovou kategorii - tedy skoro jakoukoliv.
Pro nejmenší je spousta kvalitních obrázkových knížek s bezpečným obsahem, nezkažených hříšností, pro náctileté mnoho knih s tématy velmi aktuálními zrovna pro jejich období a pro rodiče stejné množství knih, jak s nimi toto období ve zdraví přežít... A máme knihy o rodině o manželství, o ženách, mužích, o tom jak být a jak nebýt sám, jak se dobře modlit, atd. atd. Atd.
Ale přece je jedna věková skupina, pro kterou byla na trhu veliká černá díra. Jsou to děti odrostlé od leporel a od sugestivních obrázků Ježíše se zatoulanou ovečkou a přitom ještě s klidnými hormony. Pro děti od zhruba 6 do zhruba dvanácti let byla dosud nabídka čtení při vší snaze a dobré vůli zoufalá a přitom to je zrovna to období, kde se rozhodne, kam vlastně dál půjdou, jestli směrem dobrým nebo zlým.
Mezi tou hrstkou autorů dětských knížek pro tuto drobotinu v podstatě bylo téměř k nenalezení něco, co by nebylo jen velmi entuziastickou snahou za každou cenu křesťansky vychovávat. Nepochybně za mnoha knihami byla upřímná snaha děti na sílu vést k Bohu, ale literárně byly texty většinou vysloveně slabé, zoufale prvoplánové a někdy i duchovně více než sporné. Není divu, že mnoho rodičů řěší toto období dětí Verneovkou, či Hochy od Bobří řeky anebo se snaží potomky co nejdéle udržet u ilustrovaných biblí, nebo naopak urychlují čas knížek teenagerských. Toto je tedy za A). Ale Bůh je dobrý a za B) je správně..
Co je za B)?  Že je ještě jiná možnost, totiž že Pán probudí talenty, aby doplnil co v Kristově těle chybí pro štěstí. Nesnažím se nic nafukovat, ale jsem přesvědčený, že takto to je i v našem případě.
Na konci listopadu vyšla kniha "Zákon rytířů" a než uvedeme něco o jejím obsahu, zmíním její autorku.
Nejedná se o žádné upřímné adolescentní děvče, snažící se vylít na pergamen svoji dušičku, ale o hluboce promyšlené dílo sestry, která má dlouhodobou zkušenost s prací s dětmi a která není žádným samozvaným duchovním vůdcem, ale věrnou služebnící - jak jinak než u kuřátek - ve sboru v Hradci Králové. To by ale pro napsání kvalitní knihy nestačilo.


Sestra Kamila Rosůlková je bez nadsázky spisovatelkou se vším všudy. Je mistryní metafor a popisů, jazyk jejich knih (ano, nikoliv jedné knihy, ale knih) je velmi barvitý, takže úplně nenápadně dostane čtenáře doprostřed dění. Přemšlí nad slovy , nad zvukomalbou, slovník je čapovsky pestrý a hravý. Zákon rytířů není žádná suchařina a i mně (i když už dávno nejsem v tomto věku) vtáhne do příhod tak, že se snažím užuž dočíst kapitolu, abych věděl, jak bude vše pokračovat a kam se strhující příhody odvinou.  Sestra Rosůlková je prostě spisovatel a čas ukáže, že se stane velmi populární. Už její prvotina "Přítel z dávných časů" pojednávající o obyčejném klukovi v těžké životní situaci byla vynikající a o Zákoně rytířů to platí právě tak.

Pán řekl, že prorok není beze cti - jen ve své rodině a u svých domácích a je to tak trošku i s touto autorkou. Vždyť jak často snadno přijímáme obecně věci zvenčí a jak těžké je přijmout, že Bůh jedná i s někým z nás, že? Je velkým povzbuzením i pro celou Církev Víry Milost, že když Hospodin "vyplnil jedno slepé místo", rozhodl se tak učinit zrovna v našich sborech. Knihu sestry Kamily vydalo (a prodává) nakladatelství Křesťanský život a prodává se i v internetových knihkupectvích Gimel, či Samuel.


A teď něco málo o knize samotné.
Zákon rytířů je detektivka a to ne ledajaká, ale z doby, která se všem malým rytířům velmi líbí. Přestože se odehrává v nefalšovaném drsném středověku a přestože je trochu klučičí, přece je v ní dost místa pro skutečné lidské emoce a věci srdce a přesto i trošku dobrodružnější děvče knížka přirozeně nadchne. Malý a těžko zvladatelný Vítek (ale takové naše děti vůbec nejsou, že :) ), přijede na selský dvůr svého strýce a hned na začátek má velmi nepříjemné setkání s místními lapky ohrožujícími celý kraj. Touží být opravdickým rytířem a vůbec netuší, že se místo nudy dostane do centra všech divokých událostí. A přitom se setká... ale to už vám neprozradíme, užijte si celou knihu sami.
Sluší se napsat, že vztah s Bohem není dětem nijak vnucován, celou knihou prochází velmi nenápadně, vpodstatě samozřejmě a přitom tak silně, že se zaleskne slza v oku i dospělákovi. Nejen hlavní hrdina - Vítek - si tak trochu projde svojí cestou syna z podobenství, který se dostal do nechtěných situací, když měl svoji hlavu a neposlechl otce, i s dojemným návratem jako v Lukášově evangeliu a naučí se důvěřovat Bohu. Ale i vedlejší postavy dostanou příležitost se řádně "vybarvit" a dokonce i jeden ze zlých lapků prožije svoji velkou vnitřní změnu.
Až se Vám dostane tato kniha do rukou, neváhejte. Na dobrý dárek je čas vždy a nejen o vánocích a zcela jistě silně osloví a neurazí nejen děti křesťanů, ale i těch "vně". A kdo ví? Třeba zrovna přes Vás se může dostat do rukou někomu, kdo by se jinak s evangeliem nikdy nesetkal.
Můžeme se radovat, že autorka Kamila Rosůlková má před sebou ještě velmi mnoho let tvůrčí práce a před vydáním další knihu tentokráte z atraktivního prostředí divokého západu a rozepsány (alespoň pokud vím) další čtyři knihy. Evidentně má pro malé rošťáky a rošťačky velké pochopení a zcela jistě je přiblíží k Božímu srdci. Riziko je jen jediné, že když dáš svému dítěti k přečtení jednu z knížek, tak bude neodbytně žádat pokračování a další a další. Ale tohle riziko za to myslím určitě stojí.

Koupit zde: Kníhkupectví







Zpět na zprávy