Ale těm, kteří ho přijali, dal právo být Božími dětmi – všem těm, kdo věří v jeho jméno. (Jan 1,12)

EÚ požaduje rozdělit Jeruzalém; Netanjahu nemíní ustoupit

EÚ požaduje rozdělit Jeruzalém; Netanjahu nemíní ustoupit

Nová šéfka zahraničních věcí Evropské unie Federica Mogheriniová navštívila během víkendu Izrael a trvala na tom, že je naléhavě nutné vytvořit palestinský stát s východní polovinou Jeruzaléma jako jeho hlavním městem.

„Potřebujeme Palestinský stát - to je konečný cíl a to je stanovisko celé Evropské unie,“ řekla Mogheriniová během své návštěvy v Pásmu Gazy a později, během přestávky v Ramalláhu, dodala, že „Jeruzalém může být a měl by být hlavním městem dvou států“. Také se vyjádřila, že vytvoření Palestinského státu s Jeruzalémem jako jeho hlavním městem je „globální“ cíl a že Izrael brání naplnění tohoto důležitého a ctnostného cíle tím, že nadále dovoluje Židům bydlet v oblastech, kterých se dožadují Palestinští Arabové, zejména ve východní části Jeruzaléma.

Premiér Benjamin Netanjahu na to reagoval opětovným prohlášením, že „Jeruzalém je naše hlavní město, a jako takové není osídlením.“ V rozhovoru s novináři před svým setkáním s Mogheriniovou Netanjahu zdůraznil, že „oblast, v níž žijeme… a kterou jsme stavěli, je tu už téměř 50 let… Každý ví, že v jakékoliv mírové dohodě zůstane součástí Izraele.“

Je pravdou, že otázka Jeruzaléma zůstává snad největší překážkou pro mezinárodní úsilí o uzavření mírové dohody mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou. Drtivá většina izraelských Židů trvá na tom, že po tisíciletích, co se toužili vrátit do Jeruzaléma, město už nikdy více nesmí být rozděleno, zatímco palestinští vůdci tvrdí, že nepřijmou mírovou dohodu, která jim nepřizná kontrolu nad polovinou města, včetně Starého města a Chrámové hory.

 

Zdroj: Bridgesforpeace.org (Ryan Jones, Israel Today, 9. 11. 2014)

Foto: Benjamin Netanjahu na setkání s Federicou Mogheriniovou (Kobi  Gideon /GPO/ Ashernet)


Zpět na zprávy