Pán je Duch, a kde je Pánův Duch, tam je svoboda. (2. Korintským 3,17)

Francouzští muslimové se vyslovili proti útokům radikálů

Francouzští muslimové se vyslovili proti útokům radikálů

PAŘÍŽ – Francouzští židovští lídři kritizovali dopis, v němž se francouzští muslimští intelektuálové vyslovují proti místním útokům džihádistů, avšak zcela opomíjejí oběti protižidovského násilí. Petici s názvem „My, francouzští muslimové, jsme připraveni převzít odpovědnost“ , která se v neděli 31. července objevila v Journal de Dimanche, podepsalo několik desítek vlivných osobností a celebrit. Na svém začátku petice zmiňuje pět útoků islámských radikálů z poslední doby, zcela však opomíjí jak zabití čtyř Židů v supermarketu Hypercacher, k němuž došlo bezprostředně po útoku na Charlie Hebdo, tak i zabití tří dětí a rabína před židovskou školou v Toulouse roku 2012. Signatáři petice například požadují „transparentní projekt pro muslimské komunity, který by se zaměřil na financování mešit, vzdělávání, bádání na poli antropologie, historie a teologie, zaměstnávání a platy imámů a dovolil by lidem být muslimy v sekulární republice“.

Dále text petice ve francouzském nedělníku volá po „kulturním boji proti radikálnímu islámu mezi mladými i staršími za užití moderních metod a těch nejefektivnějších technik k šíření informací a myšlenek”.

„Jste připraveni převzít odpovědnost, ale jde vám to špatně už od začátku,“ vyjádřil se na svém Facebooku Robert Ejnes, výkonný ředitel CRIF, organizace, která zaštťuje židovské komunity ve Francii, a upozornil na opomenuté útoky proti Židům ve výčtu teroristických činů. „Máte ještě před sebou dlouhou cestu, přátelé. Jednou musíte pochopit, že tyto antisemitské útoky byly spáchány proti Židům, a to na základě toho, že se jednalo o Židy. Tyto antisemitské vraždy nemůžete opominout. V každém případě tu nadále budeme, abychom vám to mohli připomenout,“ dodal Ejnes. Organizace CRIF rovněž požádala autory dopisu, aby jeho text byl doplněn.

 

Zdroj: ztis.cz, 6.8.2016

 


Zpět na zprávy