Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. (Galatským 5,22-23)

Izraelská vláda končí, budou předčasné volby

Izraelská vláda končí, budou předčasné volby

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu rázně rozťal týdny trvající spory ve vládě, když odvolal ministra financí Jaira Lapida a ministryni spravedlnosti Cipi Livniovú a obvinil je ze snahy o „puč“. Netanjahu současně vyzval k brzkým předčasným parlamentním volbám. „V posledních týdnech ministři Lapid a Livniová tvrdě útočili na vládu, na jejímž čele stojím. Nebudu dále tolerovat opozici uvnitř vlády. Nebudu tolerovat ministry, kteří zevnitř vlády útočí na vládní politiku a toho, kdo vládu vede,“ uvedl premiér v prohlášení.

Spory mezi premiérem (předsedou středopravé strany Likud) a Lapidem s Livniovou trvají už delší dobu a týkají se několika otázek, včetně rozpočtu na příští rok, vztahu k palestinsko-arabským ambicím na vlastní stát, či reakce na arabský terorizmus.

Lapid (předseda liberální strany Ješ Atid) prosazuje silnější sekularizaci Izraele a útočí na podporu, které se dostává zbožným Židům. Livniová (předsedkyně středolevé strany HaTnua) se pro změnu, za zády premiéra a v rozporu s vládním usnesením, stýkala s vůdcem autonomní arabské Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Rovněž kritizuje podporu židovských obyvatel Judska a Samaří a silně podporuje vznik arabského státu na území, které je z drtivé většiny biblickým srdcem Izraele.

Strany Ješ Atid a HaTnua už oznámily, že demisi podají všichni jejich ostatní ministři. Podle strany Ješ Atid je odvolání Lapida „riskantním krokem a projevem zbabělosti a ztráty kontroly“ a premiér „selhal při vedení země a reagování na potřeby izraelské veřejnosti“, přičemž předčasné volby prý „poškodí ekonomiku a izraelskou společnost, to vše jen kvůli úzkým politickým zájmům a ústupkům ultra-ortodoxním stranám, mocnému ústřednímu výboru Likud a vnějším lobbistickým skupinám“.

 

Předčasné volby se budou konat 17. března 2015

Zdroj: eretz.cz (2. 12. 2014, zkráceno)

Foto: Benjamin Netanjahu (eretz.cz)


Zpět na zprávy