Pán je Duch, a kde je Pánův Duch, tam je svoboda. (2. Korintským 3,17)

Menachem Zivotofsky vs. USA

Menachem Zivotofsky vs. USA

Devět soudců Nejvyššího soudu Spojených států musí rozhodnout, zda američtí občané, kteří se narodili v Jeruzalémě, mohou mít ve svých pasech uvedeno, že jsou narozeni v Izraeli. Tento velmi delikátní právní případ „Menachem vs. vláda USA“, kterým se americké soudy zabývají už několik let, se dostal na Nejvyšší soud Spojených států a konečně svítá naděje na jeho vyřešení.

Vše se začalo, když dnes dvanáctiletý Menachem Zivotofsky, který žije se svými rodiči v Bejt Šemeši, podal jejich prostřednictvím žalobu na tehdejší ministryni zahraničí USA Hillary Clintonovou. Důvodem bylo, že americká administrativa neuznává izraelskou svrchovanost nad Jeruzalémem, přestože před dvanácti lety, tři měsíce před Menachemovým narozením, americký Kongres přijal zákon, který této praxi protiřečí.

Menachem Zivotofsky se narodil v jeruzalémské nemocnici Šaarej Cedek, jež se nachází v západní části města. Advokátům rodiny Zivotofských pomáhalo ještě dalších 39 právníků. Jedním z jejich tvrzení na soudě byl např. taiwanský precedens. Američtí občané, kteří se narodili na Taiwanu, měli po dlouhá léta ve svých pasech jako místo narození uvedeno „Čína“. Vyplývalo to z obav Spojených států nezhoršit vztahy s Čínskou lidovou republikou, která dodnes neuznává nezávislost Taiwanu a považuje ho za integrální součást Číny. V jistém okamžiku se však Ministerství zahraničí Spojených států rozhodlo změnit zaběhnutou praxi a dnes uvádí v pasech amerických občanů místo narození „Taiwan“.

Kromě toho advokáti Zivotofských uvádějí, že Menachem se narodil v západní části Jeruzaléma, o jejichž svrchovanosti není pochyb (a kterou si ani Palestinci nenárokují - pozn. překl.), proto by neměl být vůbec problém s tím, že by v jeho pase bylo uvedeno vedle místa narození „Jeruzalém“ také stát „Izrael“.

 

Zdroj: eretz.cz (3. 11. 2014)

Foto: devítiletý Menachem a jeho otec Ari (eretz.cz)


Zpět na zprávy