Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatku. (Žalm 23,1)

Mezinárodní trestní soud vyšetřuje „válečné zločiny“ Izraele

Mezinárodní trestní soud vyšetřuje  „válečné zločiny“ Izraele

„Rozpomeň se, Hospodine, rozpomeň se na rouhání nepřítele, na zbloudilý lid, jenž znevážil tvé jméno. Nevydávej život své hrdličky dravci, na život svých ponížených nikdy nezapomeň, přihlédni ke smlouvě! Plno doupat násilí je v temných koutech země. Kéž zdeptaný není znovu tupen, ponížený ubožák ať chválí tvoje jméno“ Povstaň, Bože, a své pře se ujmi, rozpomeň se, že ti bloud utrhá denně!“

(Žalm 74:18-22)

 

Hlavní prokurátorka Mezinárodního trestního soudu v pátek zahájila počáteční vyšetřování palestinských tvrzení o válečných zločinech Izraele. „Prokurátorka Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensouda zahájila předběžné vyšetřování situace v Palestině. Rozhodnutí začít vyšetřování obvinění z válečných zločinů může vést k plnohodnotnému vyšetřování,“ znělo prohlášení její kanceláře. Rozhodnutí prokurátorky přišlo poté, co byli začátkem tohoto měsíce Palestinci oficiálně přijati na Mezinárodním trestním soudě. To jim vydláždilo cestu k tomu, aby Izrael obžalovali z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti z dubna 2014.

Palestinci požadovali, aby Mezinárodní trestní soud do vyšetřování zahrnul 50denní válku mezi Izraelem a Hamasem v pásmu Gazy, která se odehrála během loňského léta. Ve válce zemřelo 2200 Palestinců a 72 Izraelců. Izrael tvrdí, že více než polovina mrtvých patřila k Hamasu nebo jiným teroristickým skupinám činným v Gaze. Oběti na civilistech byly výhradně vinou Hamasu, který záměrně útočil na hustě obydlené oblasti. Izrael vyzval Mezinárodní trestní soud, aby pro tuto nerozvážnou raketovou palbu začal vyšetřovat na palestinské straně. Podle slov prokurátorky Bensouda „… předběžné vyšetřování není skutečným vyšetřováním. Je to pouze proces zjišťování dostupných informací, abychom dospěli k rozhodnutí, zda existuje rozumný důvod k zahájení plnohodnotného vyšetřování.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kritizoval rozhodnutí soudu začít s počátečním vyšetřováním proti Izraeli. Varuje, že „jiní terorističtí váleční zločinci“ by mohli následovat kroky Palestiny a podat své vlastní návrhy. „Izrael odmítá absurdní rozhodnutí prokurátorky Mezinárodního trestního soudu … jít po Izraeli,“ řekl premiér ve svém prohlášení. „Je absurdní, že Mezinárodní soud ignoruje mezinárodní právo a dohody, podle kterých Palestinci nemají vlastní stát a mohou se státem stát pouze na základě přímého rokování s Izraelem.“ Na obranu Izraele Netanjahu řekl, že stát Izrael „dodržuje nejvyšší standardy mezinárodního práva. Naše aktivity jsou přece neustále a pečlivě zkoumány izraelským světoznámým a vysloveně nezávislým legálním systémem.“ Dodal, že „Izrael se legitimně brání proti palestinským teroristům, kteří pravidelně páchají několikanásobné válečné zločiny. Úmyslně vysílají tisíce raket na naše civilisty, zatímco se ukrývají za palestinskými civilisty a používají je jako živé štíty.“ Proto je podle něj rozhodnutí vyšetřovat Izrael „ještě nesmyslnější“.

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Liberman kritizoval oznámení Mezinárodního trestního soudu, nazval ho „skandálním rozhodnutím, kterého jediným cílem je napadnout právo Izraele bránit se vůči teroru“. „Izrael bude jednat v mezinárodní sféře, aby dosáhl zamítnutí tohoto vyšetřování, které představuje pokrytectví a je hybnou silou teroru,“ dodal. Americké ministerstvo zahraničních věcí nazvalo toto vyšetřování „kontraproduktivním ve věci dosažení míru“. Zatímco Palestina hrozí Izraeli soudním procesem na Mezinárodním trestním soudě, popřední představitel Palestinských autonomních území pod podmínkou anonymity pro izraelský webový portál Walla! News řekl, že Palestina nabídla Izraeli ultimátum. Podle tohoto představitele by Palestinská území stáhla svůj návrh proti Izraeli, pokud by Izrael přestal s výstavbou židovských komunit v Judeji a Samaří. Tento důvěrník palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse dodal, že Izrael by měl také rozmrazit příjem palestinského rozpočtu z daní, který zmrazil jako pokutu za podání návrhu na vyšetřování na Mezinárodní trestní soud.

 

Zdroj: Breaking Israel News, 18. 1. 2015 (Lea Speyer)

Foto: Palestinský vlajkový protest (breakingisraelnews.com, Abed Rahim Khatib/Flash90)


Zpět na zprávy