Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. (Galatským 5,22-23)

Mikva z období Druhého chrámu odkryta v údolí Éla

Mikva z období Druhého chrámu odkryta v údolí Éla

Vykopávky Izraelského památkového úřadu v údolí Éla, sponzorované Státní izraelskou dopravní společností, jsou vzácným objevem. Byla odkryta mikva (tj. židovská rituální koupel) z období Druhého chrámu.

Mikva (stará 1900 let) a vodní cisterna (stará 1700 let) byly objeveny v rámci průzkumů před výstavbou dálnice 38. Na stropě vodní cisterny se našly nápisy, které vyryli australští vojáci během Druhé světové války. „Našli jsme mikvu  s pěti schody vytesanými do skály, přičemž pátý schod sloužil jako lavička k sezení při rituálním ponoření se do bazénu,“ řekl Yoav Tsuru, ředitel Izraelského památkového úřadu.

„Také jsme našli pozoruhodné keramické střepy z druhého století n. l., včetně svíček, červených vyleštěných nádob, džbánu a hrnců. Zdá se, že mikva se už ve druhém století nepoužívala, pravděpodobně kvůli událostem z povstání Bar Kochbu (132 – 135 n. l.). Jižně od mikvy se nachází vchod vytesaný do skály, který zřejmě sloužil jako vstup do rozsáhlé zásobárny vody,“ pokračoval Tsuru.

Výzkumníci byli během výkopu překvapeni tím, že našli nejmodernější nápisy australských vojáků, což dokazuje, že naleziště bylo známo již v roce 1940. Nápisy dešifroval archeolog a historik Assaf Peretz. „Do skály byla vepsána dvě jména v angličtině - Cpl Scarlett a Walsh. Vedle nich byla zkratka RAE a dvě čísla NX9168 a NX7792. Pod tím se objevilo datum 30/05/1940,“ uvedl Peretz. Vysvětlil, jak zjistil, že nápisy vytvořili vojáci, protože Cpl označuje desátníka, čísla byla jejich identifikační čísla a RAE představuje zkratku australské armády.

Přezkoumáním australských vládních archivů památkový úřad identifikoval desátníky Philipa Williama Scarletta, narozeného v Melbourne roku 1918, který sloužil ve válce a zemřel roku 1970, a Patricka Raphaela Walshe, který se narodil ve městě Cowra roku 1910 a zemřel roku 2005. Oba byli součástí australské šesté divize umístěné během britského mandátu v Izraeli, kde měli podstoupit odbornou přípravu před nasazením do boje ve Francii, ale kvůli časné kapitulaci Francie byli nakonec v říjnu 1940 posláni do Egypta.

Při vykopávkách objevili rovněž stabilizátory britských minometných granátů, 27 nábojnic z pušek, ze kterých 6 bylo vyrobeno v Austrálii a odpáleno v tomto regionu. Pablo Betzer, okresní archeolog památkového úřadu, uvedl, že vzhledem na objevy byla Státní izraelská dopravní společnost požádána změnit trasu dálnice, aby se nálezy zachovaly. Návrh byl schválen.

(zkráceno)

Zdroj: Arutz  Sheva; 7. 10. 2014 (Ornit Etzer, Ari Yashar)

Foto: Israel Antiquities Authority


Zpět na zprávy