Hledejte nejprve Boží království a jeho spravedlnost, a toto vše vám bude přidáno. (Matouš 6,33)

Obama na rozloučenou poslal Palestinské autonomii 221 milionů

Obama na rozloučenou poslal Palestinské autonomii 221 milionů

Barack Hussein Obama jen několik hodin před odchodem z funkce prezidenta USA nařídil zaslat autonomní arabské Palestinské správě 221 milionů dolarů, v přepočtu více než 5,5 miliardy českých korun. Stalo se tak proti vůli Kongresu. Informaci přinesla tisková agentura AP s odvoláním na „nejmenované úředníky Kongresu“ a „zástupce ministerstva zahraničí.“

Republikány ovládaný Kongres o převodu obří sumy arabské autonomii informoval odcházející ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek odpoledne. Kongres se přitom vyslovil proti převodu peněz terorismem a korupcí promořené arabské autonomii. Hlas zákonodárců ovšem není pro prezidenta závazný, byť je obvykle respektován.

Peníze byly převedeny v pátek ráno, tedy jen několik málo hodin před polední prezidentskou přísahou Donalda Trumpa.

USA v posledních 20 letech na podporu demokracii a mírových jednání s Izraelem poskytly Palestinské správě přes 4,5 miliardy dolarů (113 miliard českých korun), z toho 557 milionů dolarů (14 miliard korun) v roce 2016, uvádí AP.

Nutno dodat, že tyto peníze nebyly racionálně investovány, ale utraceny, zčásti na vyplácení finančních podpor a důchodů rodinám palestinských teroristů, kteří si odpykávají tresty za vraždy a jiné těžké zločiny v izraelských věznicích nebo kteří při páchání teroru zemřeli.

Zdroj: eretz.cz, 24.1.2017

Foto: Mahmúda Abbás a Barack Hussein Obama


Zpět na zprávy