A to svědectví je toto: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. (1. Jan 5,11)

Trumpovo vítězsví je koncem éry palestinského státu

Trumpovo vítězsví je koncem éry palestinského státu

Sedmdesátiletý byznysmen Donald Trump byl ve středu 9. listopadu zvolen v pořadí 45. americkým prezidentem. Porazil svou soupeřku z řad demokratů Hillary Clintonovou, pro níž podle průzkumu listu New York Times hlasovalo 71 % amerických židovských voličů. Republikána Trumpa upřednostnilo 24 % z nich. Stejně jako ostatní světoví lídři Trumpovi k jeho vítězství pogratuloval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelský předseda vlády byl podle izraelských médií prvním cizím státníkem, s nímž po svém zvolení Trump mluvil a pozval jej do Bílého domu. Na stránky světových médií se dostal i komentář Naftaliho Benetta, současného ministerstva školství, který se nechal slyšet, že Trumpovým prezidentstvím je „éra palestinského státu u konce“. Oproti tomu prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve své gratulaci nového prezidenta USA urgoval, aby pokračoval v mírovém procesu, který má vyústit ve dvojstátní řešení. To dlouhodobě podporují jak američtí demokraté, tak republikáni.

Ačkoliv Trumpův mediální obraz pro americké židovské voliče příliš přitažlivý nebyl, stal se přesto druhým republikánským kandidátem s největším počtem židovských hlasů. V tom je porazil jen Mitt Romney v roce 2012 s 30 %.

Přibližně stejný počet židovských voličů (tj. 32 %) z těch, co hlasovali pro Hillary Clintonovou, prohlásilo, že svou volbu mínili spíše jako protest proti Trumpovi, než že by přímo podporovali Hillary. Protestních hlasů proti Hillary z řad židovských voličů Donalda Trumpa bylo 45 %.

Kromě telefonického rozhovoru Trumpa s Netanjahuem, kdy nový americký prezident pozval izraelského premiéra při nejbližší příležitosti na návštěvu Bílého domu, Trumpovi gratuloval z Blízkého východu i prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Ten přitom podotknul, že doufá, že nový prezident během svého mandátu dovede do konce americký závazek k mírovému řešení v podobě dvoustátního uspořádání, které už dlouhodobě desítky let podporují jak demokraté, tak republikáni.

Za to Naftali Benett, současný izraelský ministr školství a předseda strany Židovský domov, která je baštou religiozních osadníků, se nechal slyšet, že Trumpovo vítězství „je příležitostí pro Izrael, aby okamžitě zavrhl ideu palestinského státu ve středu země, čímž by utrpěla jak bezpečnost, tak spravedlnost.“ V Izraeli velká část osadníků očekává od Trumpova vítězství zelenou v rozvoji židovského osídlení na Západním břehu, zatímco Trumpův pohled na izraelsko-palestinský konflikt je obtížné uhodnout a během své volební kampaně si ohledně tématu často protiřečil. Benett je ve vládní koalici Netanjahuovým politickým rivalem a jeho prohlášení jsou vnímána jako nátlak na izraelského premiéra, aby využil Trumpova vítězství k přijetí více proosadnické politky.

Zdroj: ztis.cz, 10.11.2016


Zpět na zprávy