A to svědectví je toto: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. (1. Jan 5,11)

Vzácný nález farmy

Vzácný nález farmy

Archeolog Amit Shadman, ředitel vykopávek vedených Izraelským památkovým úřadem, řekl, že farma je rozlehlá, nachází se na ploše 30 krát 40 metrů a byla vybudována v osmém století před n. l.

Podle Shadmana v té době poměrně velké farmy sloužily k ubytování rodin, které společně obdělávaly půdu a staraly se o chod farmy. Ta byla využívána také v perském období, kdy se Židé vraceli z babylonského zajetí a začali budovat Druhý chrám, tedy v šestém století n. l.  Farma fungovala ještě i v helenistickém období, které v Izraeli začalo poté, kdy Alexandr Veliký porazil perskou armádu roku 333 před n. l. Řecká přítomnost po době Alexandra Velikého byla židovským obyvatelstvem vítaná, ale později docházelo k represím.

Ty vedly k událostem, které si Židé připomínají při oslavách svátku Chanuka. Během povstání byli Řekové nakonec židovskými bojovníky poraženi. Vliv Řeků je patrný i na farmě, kde byly na podlaze nalezeny vzácné stříbrné mince nesoucí jméno Alexandra. Na minci je vyobrazen řecký bůh Zeus a mytologický hrdina Herakles.

 Izraelský památkový úřad a ministerstvo stavebnictví rozhodly, že nález bude zakonzervován „in situ“ (tj. v místě nálezu), vzhledem k tomu, že je nebývale dobře zachován.

Zdroj: eretz.cz, 15. 12. 2014 (upraveno)

Foto: Letecký snímek farmy (Skyview Company, Israel Antiquities Authority)v


Zpět na zprávy