Až se však na nás vylije shůry Duch, tehdy se z pouště stane sad a sad se bude za les počítat. (Izaiáš 32,15)

Abdel Fatah al-Sisi: palestinský stát na Sinaji

Abdel Fatah al-Sisi: palestinský stát na Sinaji

Egyptský prezident Abdel Fatah  al- Sisi navrhl prezidentu Palestinské samosprávy Mahmoudovi Abbásovi 160 čtverečních kilometrů na Sinajském poloostrově, které by navazovaly na pásmo Gazy z Egyptské strany a kde by bylo možné vytvořit palestinský stát pětkrát větší než je současné pásmo Gazy. Naopak Palestinská samospráva a její představitelé by v odpověď na tento požadavek měli upustit od požadavku, aby se Izrael vrátil na území s před šestidenní války (1967). Tuto informaci přinesla vojenská izraelská rozhlasová stanice Galei Zahal.

Al- Sisi podle informace navrhl, aby se „utečenci“ usídlili na území rozšířené Gazy, toto území by bylo demilitarizované. Palestinské města v Judeji a Samaří by měla plnou autonomii a byla by pod správou Palestinské samosprávy. Palestinská samospráva by rovněž získala větší území, než jaké doposud spravuje.

Podle rádia IDB byl předseda vlády Benjamin Netanjahu o této iniciativě informován a také USA toto řešení přijaly jako relevantní. Podobný návrh byl před lety iniciován izraelským generálem a politologem Giorou Eilandem, ale byl tehdejším egyptským vedením odmítnut.

 

Zdroj: eretz.cz (8. 9. 2014)


Zpět na zprávy