Hledejte nejprve Boží království a jeho spravedlnost, a toto vše vám bude přidáno. (Matouš 6,33)

Egypt navrhl příměří: Izrael přijal, Hamas odmítl

Egypt navrhl příměří: Izrael přijal, Hamas odmítl

V pondělí večer (14. července) navrhl Egypt zastavení bojů mezi Izraelem a teroristickým Hnutím islámského odporu (Hamas) v pásmu Gazy. Izrael i přes váhání nakonec příměří přijal a na 6 hodin zastavil údery na teroristy. Hamas však příměří odmítl a i nadále odpaloval rakety na židovský stát. Izrael poté rozhodl o pokračování úderů na teroristy.

Příměří, navržené egyptskou vládou, mělo začít platit od úterý (15. července) 9. hodiny ranní místního času, přičemž Izrael a Hamas měly ukončit veškeré „nepřátelství“. Do 48 hodin po přijetí příměří se měli zástupci Izraele a palestinských Arabů sejít v Káhiře kvůli rokování o „krocích k obnovení důvěry.“ Měly být otevřeny hraniční přechody do Gazy.

Izraelský bezpečnostní kabinet o egyptském návrhu v úterý ráno rokoval a i přes výhrady některých pravicových politiků krátce před vypršením lhůty vyslovil s příměřím a jeho podmínkami souhlas.

Teroristé Hamasu návrh příměří ústy mluvčího Fauzího Barhúma  odmítli s tím, že nejprve musejí být „splněny podmínky palestinského lidu“, zejména bezpodmínečné ukončení izraelské protiteroristické operace a otevření hraničních přechodů z Izraele do Gazy – aby si Arabové z území nepřítele, na nějž dosud útočí raketami, mohli dovážet zboží. Během dne pak arabští teroristé z Gazy odmítnutí příměří zopakovali a  odpálili na Izrael další rakety, na což předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu reagoval oznámením, že na pokračování palby bude Izrael reagovat rozšířením protiteroristické operace.

Izraelské obranné síly dosud podle svého odhadu zničily okolo třetiny raketového arzenálu Hamasu a Islámského džihádu, polovinu výroben raket a množství teroristické infrastruktury, včetně stovek podzemních skladů. Stovky plánovaných izraelských leteckých úderů byly odvolány kvůli nebezpečí zranění nebo zabití arabských civilistů. Snahu Izraele minimalizovat civilní ztráty mistrně zneužívá Hamas a Džihád, umísťuje velitelská stanoviště a další teroristickou infrastrukturu v plně obydlených domech s tím, že Izrael buď neudeří anebo Arabové získají důvod k obviňování Izraelců ze zločinů.

Izraelské obranné síly si v rámci Operace Ochranné ostří stanovily dva cíle. Jednak obnovit svoji odstrašující sílu, aby si teroristé z obavy před následky netroufali útočit. Druhým cílem je zničit maximum ofenzivních kapacit Hamasu v Gaze.

Od izraelského stažení z pásma Gazy v létě 2005, kdy byla z daného území stažena armáda a židovští obyvatelé byli nuceně vystěhováni, bylo na Izrael arabskými teroristy z tohoto území vystřeleno přibližně 8 tisíc raket.

Zdroj: eretz.cz, 15. 7. 2014


Zpět na zprávy