Pán je Duch, a kde je Pánův Duch, tam je svoboda. (2. Korintským 3,17)

Izrael oznámil zestátnění 400 hektarů půdy

Izrael oznámil zestátnění 400 hektarů půdy

Izraelská Civilní správa, spravující území Judeje a Samaří osvobozená Izraelem v Šestidenní válce v roce 1967, v neděli oznámila zestátnění 400 ha půdy v hranicích obce Gva’ot  jižně od Jeruzaléma, tedy v oblasti Gush Etzion . Rozhodnutí o zestátnění nyní může ten, kdo se jím cítí poškozen, napadnout do 45 dní odvoláním.

Zestátnění, nejrozsáhlejší za dlouhá léta, vyvolalo ostře negativní reakce v cizině i u některých levicových a středových politiků a aktivistů v Izraeli. Zatímco cizina hovoří o záboru „palestinského území“, domácí kritika se soustředí spíše na údajnou kontraproduktivnost rozhodnutí.

Plán vyvlastnění půdy odsoudily arabské země, palestinsko-arabská autonomie, Evropská unie, Velká Británie a USA. Poplašen zestátněním „území v betlémské oblasti Západního břehu“ je i generální tajemník OSN Pan Ki -Mun.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Jen Psaki uvedla, že USA jsou záměrem „hluboce znepokojené“ a vyzývají izraelskou vládu k přehodnocení plánu. Podle mluvčí je záměr „v rozporu s vyhlášeným cílem Izraele dojednat smlouvu o konečném statusu s Palestinci a bude-li realizován, vyšle velmi problematické poselství.“Podle mluvčí Evropské unie je nutné se zdržet jakéhokoliv jednání, které „by v tuto citlivou chvíli po příměří v Gaze mohlo podkopat perspektivu konstruktivních jednání.“

Záměr zestátnit pozemky zkritizoval z členů izraelské vlády nejhlasitěji ministr financí a předseda středové strany Ješ Atid (Budoucnost existuje) Jair Lapid, podle něhož nyní po vojenské operaci proti teroristům v Gaze je situace na mezinárodní scéně citlivá a není důvod takto urgentně vyvolávat krizi s USA a dalšími zeměmi světa.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman naopak dnes na tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že rozhodnutí je správné s tím, že „oficiální politikou izraelské vlády je, že bloky osídlení zůstanou pod izraelskou svrchovaností v případě jakékoliv budoucí mírové dohody.“Ohledně bloku „existuje v izraelské společnosti rozsáhlý konsensus a každému je jasné, že osídlení v hranicích obce Gva'ot bude součástí Izraele,“ dodal ministr zahraničí na tiskové konferenci za účasti amerických kongresmanů Eda Royce a Eliota Engela.

Zestátněné území se nachází nedaleko od místa, kde byli zavražděni letos v létě 3 izraelští studenti - a podle koordinátora vládních aktivit na území generálmajora Joava Mordechaje se jedná „o pokračování realizace pokynů politického vedení, vydaných na konci Operace Bratrův strážce,“ tedy operace, v jejímž rámci bylo pátráno po unesených studentech. Civilní správa zdůrazňuje, že i když se zestátněný pozemek nachází na území, které si palestinští Arabové nárokují pro stát, který by chtěli vytvořit, není k dispozici žádný důkaz o tom, že by půda patřila nějakým palestinským Arabům.

Zdroj: eretz.cz (2. 9. 2014)


Zpět na zprávy