Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Izrael zavádí kontrolní stanoviště v Jeruzalémě

Izrael zavádí kontrolní stanoviště v Jeruzalémě

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu v reakci na masakr v jeruzalémské synagoze nařídil vytvoření kontrolních stanovišť na vjezdu do některých arabských čtvrtí Jeruzaléma. Jde o neobvyklý krok, ke kterému nedošlo již desítky let. Izraelská vlády po léta důsledně dodržovala politiku jednoty izraelského hlavního města a kontrolní stanoviště se nacházela pouze na vjezdu a výjezdu z Judska a Samaří, které nejsou formálně součástí státu Izrael.

Kromě kontrolních stanovišť budou v hlavním městě rozmístěny další dvě jednotky Pohraniční stráže. Policejní přítomnost v souvislosti s arabskými nepokoji byla přitom v Jeruzalémě už v posledních týdnech posílena. Podle nových instrukcí bude nyní policie provádět rutinní rozsáhlé akce v problematických čtvrtích hlavního města. Rovněž budou posíleny bezpečnostní složky v Judsku a Samaří.

Premiér přijal rozhodnutí po rokování s ministrem obrany Moše Jaalonem, ministrem veřejné bezpečnosti Jicchakem Aharonovičem, ředitelem Služby všeobecné bezpečnosti Joramem Kohenem, představiteli policie a právními poradci. Zvažují se i další bezpečnostní opatření. Hovoří se o rozmístění ochranek ve veřejných budovách, jakými jsou například synagogy nebo zábavní střediska. Ministr Aharonovič také přislíbil uvolnění režimu držení zbraní na sebeobranu.

 

Zdroj: eretz.cz (19. 11. 2014)

Foto: Demografická mapa Jeruzaléma z let 2006 a 1967 (modrá - převážně židovské čtvrtě, červená - převážně arabské čtvrtě)


Zpět na zprávy