Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatku. (Žalm 23,1)

Jsou podkožní čipy vzdálenou budoucností? Už ne

Jsou podkožní čipy vzdálenou budoucností? Už ne

Získat přístup do své kanceláře, nastoupit do autobusu nebo koupit sendvič - všechny tyto věci máme ve zvyku vybavit přiložením nějaké karty. Ale v Epicentru, novém hi- tech komplexu firemních budov ve švédském Stockholmu, mají jiný přístup - vkládají zaměstnancům čipy pod kůži.

Felicio de Costa, jehož společnost zde má pronajaté prostory, přijde k předním dveřím a natáhne k nim ruku, aby mu byl umožněn vstup. Uvnitř úkon zopakuje, aby se dostal do své kanceláře nebo ovládal kopírku. To vše díky tomu, že má v ruce implantován malý čip RFID (radiofrekvenční identifikace) velikosti rýžového zrnka, který v sobě nese 64 až 96bitové unikátní číslo (existuje obrovské množství číselných kombinací). Již brzy také další ze700 lidí, kteří mají podle očekávání obsadit pracovní prostory v komplexu, dostanou možnost nechat se „začipovat“. Čip se vkládá pod kůži na ruce, přesněji mezi palcem a ukazovákem. V den slavnostního otevření komplexu budov si sám výkonný ředitel nechal vložit čip naživo na jevišti. K povolení ke vstupu a ovládání kopírky by se v delším časovém horizontu měly přidat další služby, včetně schopnosti platit například v kavárně pouze dotykem ruky.

Celý proces je organizován prostřednictvím švédské bio-hackerské skupiny. Hannes Sjoblad, vedoucí inovací a jeden z lídrů skupiny, má na čipu v ruce svou elektronickou vizitku a přístup k ní získá přiložením smartphonu. Na otázku, zda jsou lidé skutečně ochotni dostat se do tak blízkého kontaktu s technologií, odpovídá: „Už nyní jsme neustále v interakci s technologiemi. V současné době je to trochu chaos - potřebujeme pin kódy a hesla. Nebylo by jednodušší dotknout se jen rukou. To je opravdu intuitivní.“ Zatímco někteří z lidí v okolí budovy se na „čipování“ těší, jiní mají výrazné pochybnosti. „V žádném případě,“ řekl jeden mladý muž, když se ho redaktor BBC zeptal, zda by se na něco takového dal. Starší paní reagovala pozitivněji na potenciál technologií, ale neviděla velký smysl v tom, že si někdo dá vložit čip do ruky, jen aby se dostal přes dveře.

Sjoblad však tvrdí, že spolu se švédskou bio-hackerskou skupinou mají jiný cíl - připravit lidi na den, kdy by je chtěl „začipovat“ někdo jiný. „Chceme porozumět této technologii dříve, než přijdou velké podniky a velká vláda a řeknou nám, že bychom se všichni měli dát začipovat - čipem daňového úřadu, Google čipem nebo Facebook čipem.“ Tehdy, jak tvrdí, budeme všichni moci zpochybnit způsob, jakým je tato technologie implementována z pozice mnohem větší kompetentnosti.

Technologický korespondent BBC si na vlastní kůži vyzkoušel tento výdobytek techniky. Do Británie se vrátil s mírnou bolestí v ruce - a také s podkožním čipem, na kterém má uvedeny své kontaktní údaje. Ještě sofistikovanější čipy mají v brzké době nahradit nositelné technologie, jako je fitness pás nebo platební zařízení. Téměř vše je možné - ale či se vkládání technologií pod kůži stane kulturně přijatelným, to už je jiná věc.

 

Zdroj: BBC.com/news/technology, 29. 1. 2015 (Rory Cellan- Jones); zkráceno

Foto: Čip RFID velikosti rýžového zrnka v sobě nese 64 až 96-bitové unikátní číslo. (Vanilla Brief/ YouTube)


Zpět na zprávy