Až se však na nás vylije shůry Duch, tehdy se z pouště stane sad a sad se bude za les počítat. (Izaiáš 32,15)

Křesťanští sionisté pomáhají izraelským farmářům

Křesťanští sionisté pomáhají izraelským farmářům

Asi 500 dobrovolníků z organizace HaYovel (www.hayovel.com), pocházejících z různých částí světa, přišlo toto léto pracovat na izraelských farmách. Mottem této organizace je biblický verš „… znovu budeš vysazovat vinice na samařských horách“ (Jer 31:5) a přesvědčení, že obnova Izraele je Bohem předurčené dílo.

V době, kdy někteří potenciální návštěvníci kvůli konfliktu s teroristickými skupinami v Gaze ruší své plány cestovat do Izraele, přišlo do židovského státu asi 500 křesťanských dobrovolníků, aby během léta podpořili farmáře v Judsku a Samaří – a přicházejí bez ohledu na okolnosti.

Členové organizace HaYovel tvrdí, že vůbec neplánují přehodnotit svoje roční plány pomáhat farmářům. Právě naopak, kvůli této válce jsou dokonce ještě více než jindy odhodláni podpořit izraelské farmáře v těchto těžkých časech. Jeden z organizátorů pomoci Američan Zac Waller říká, že je „skutečně nadšen“, že může přivádět během následujících třech měsíců stovky dobrovolníků. „Právě nyní je nejdůležitější čas podpořit Izrael,“ trvá na svém Waller. Dobrovolníci přicházeli zdaleka, kromě jiných zemí také ze Spojených států, Kanady, Norska a Nového Zélandu.

Brayden Waller, další z lídrů HaYovel, poznamenává, že letošní práce je o to důležitější, neboť příští rok je tzv. rok odpočinku (hebr. shmita), poslední v sedmiletém zemědělském cyklu, kdy Tóra (3.Mojž 25:1-7) vyžaduje od židovských farmářů v Izraeli, aby nechali zem odpočívat.

Yaakov Berg, ředitel židovské vinárny v obci Psagot v regionu Benjamín v jižním Samaří, severně od Jeruzaléma, vysvětluje, že současně s pozdvihnutím morálky dobrovolníci vyplňují také mezery v nedostatku pracovní síly, když mnozí z pracovníků byli povoláni jako záložníci do izraelské armády.

Berg ocenil snahu dobrovolníků HaYovel a popsal jejich činnost jako nápomocnou izraelskému válečnému úsilí proti islamistickým teroristům v Gaze. „Ekonomika je součástí války – když je ekonomika silná, potom má vláda moc, energii dělat to, co třeba,“ řekl Berg.

Zdroj: Arutz Sheva, 11. 8. 2014 (s videem)

Foto: Dobrovolníci z HaYovel pomáhají izraelským farmářům (Arutz Sheva)


Zpět na zprávy