Hledejte nejprve Boží království a jeho spravedlnost, a toto vše vám bude přidáno. (Matouš 6,33)

„Kristus na kontrolním stanovišti“ oslabuje podporu Izraele

„Kristus na kontrolním stanovišti“ oslabuje podporu Izraele

Před 3. ročníkem konference „Kristus na kontrolním stanovišti“ (angl. Christ at the Checkpoint) izraelská mimovládní organizace Monitor vydala podrobnou zprávu, která zkoumá zdroje financování této akce a jejich vliv na program konference.

Vedoucí projektu BDS in the Pews (prekl. Hnutí BDS v kostelních lavicích) Jicchak Santis řekl: Náš výzkum ukazuje, že politickým cílem konference je oslabit podporu Izraele ze strany evangelikálních křesťanů ve Spojených státech a jinde ve světě. Dělá to tak, že poskytuje platformu pro delegitimizaci státu Izrael a odmítá jeho historické, náboženské a právní základy.“ Sponzoři konference, organizace Bethlehem Bible College a Holy Land Trust, byli přímo nebo nepřímo financováni vládami USA, Holandska, Velké Británie a významnými náboženskými a vzdělávacími institucemi.

Předchozí ročníky konference z let 2010 a 2012 prosazovaly palestinský nacionalistický program v rámci evangelikální křesťanské církve a zároveň oživily teologická antisemitská témata, jako např. teologii náhrady. Mezi další protižidovská témata, podporovaná konferencemi „Kristus na kontrolním stanovišti“, patří potlačování židovského původu Ježíše Krista a propagování náboženské netolerance, přičemž to, co je nejvíce potřebné, je uklidnit vody v tomto regionu,“ řekl Santis.

Konference nabízí několik exkurzí na kontrolní stanoviště, k „segregační zdi“, do palestinské čtvrtě ve „východním Jeruzalémě“, stejně jako setkání s palestinskými rodinami. Ale nestává se, že by se organizovaly návštěvy židovské čtvrti v Jeruzalémě nebo setkání s izraelskými židovskými rodinami. Navíc, neorganizují ani návštěvy mnohých míst v Jeruzalémě, kde Palestinci spáchali teroristické útoky. Jestliže nepočítáme krátké povrchní setkání s jediným Izraelcem z osady na Západním břehu Jordánu (Judsko a Samaří), hlas izraelského hlavního proudu prakticky chybí. Jediní Židé, se kterými se účastníci konference mohou setkat, jsou tzv. mesiánští Židé.

Pozn. Redaktora BFP: Tato událost byla charakterizována jako otevřené fórum pro hledání společné řeči při usilování o mír na Blízkém východu. Jejím skutečným cílem je však démonizovat Izrael, popřít jeho právo na existenci jako židovského státu a popřít jakékoli legitimní nároky na území.

Zdroj: BridgesForPeace.com (Výňatek z tiskové zprávy nevládní organizace Monitor, 7. 3. 2014)

Foto: Kontrolní stanoviště Hawara nedaleko města Nablus (Haaretz.com, Nir Kafri)

Pozn. překl.: Hnutí BDS (angl. Boycott, Divestment, and Sanctions) se snaží prosadit stažení investic z jakékoli izraelské společnosti nebo finanční instituce, která má vazby na sporná území (Judsko a Samaří), vede kampaň za označování izraelských výrobků z těchto území. Více informací naleznete také v našem článku Kampaň proti izraelskému zboží má svého protivníka.


Zpět na zprávy