Pán je Duch, a kde je Pánův Duch, tam je svoboda. (2. Korintským 3,17)

Mahmúd Abbás odsoudil únos mladých Izraelců

Mahmúd Abbás odsoudil únos mladých Izraelců

„Ti tři mladí muži jsou lidské bytosti jako my a musí být vráceni jejich rodinám,“ prohlásil palestinský vůdce během návštěvy Saúdské Arábie.

Mahmúd Abbás však odsouzení zločinu ihned využil ke kritice Izraele, když prohlásil, že premiér Benjamin Netanjahu využil příležitost k vyslání izraelských bezpečnostních sil do tzv. oblasti A, tedy do té části Judska a Samaří, která je ne základě dohod s Izraelem pod plnou civilní a bezpečnostní kontrolou arabské autonomie, i když v únosu v této oblasti nedošlo.

Skutečností je, že na Abbásův příkaz se bezpečnostní síly arabské autonomie připojily k izraelským silám a pomáhají při pátrání po unesených studentech. Izraelské obranné síly spolupráci označily za „profesionální“.

Abbás také ve svém projevu slíbil, že nedovolí palestinským Arabům vyvolat protiizraelské násilné nepokoje či teroristická povstání, tzv. intifády. „Je v našem zájmu mít bezpečnostní koordinaci s Izraelem, protože ta nás pomůže chránit. A říkám na rovinu, že nikdy nezačneme další intifády – to by nás zničilo,“ dodal.

V reakci na únos tří mladých Izraelců a na raketový útok na Izrael, spáchaný minulý týden z Gazy, také fatahská část palestinské samosprávy, sídlící v Ramalláhu, zpomalila proces sjednocování s hamaskou částí v Gaze. Společná vláda obou politicko-teroristických organizací sice již byla začátkem června vytvořena, avšak fakticky nefunguje a Fatah si stále drží kontrolu nad autonomním územím v Judsku a Samaří a Hamás v Gaze.

Racionální prohlášení a výzvy Mahmúda Abbáse se však výrazně míjejí s reakcí veřejnosti. Zpráva o únosu vyvolala otevřené oslavy v ulicích Gazy a méně okázalé, ale podobné projevy sympatií na arabských územích v Judsku a Samaří. Ani palestinsko-arabské média nejsou schopna dohlédnout za dětinskou škodolibost a upozornit veřejnost, že konfrontací s Izraelem nemůže nic získat. Na sociálních sítích se šíří fotografie ruky se zdviženými třemi prsty a nápisem „tři Šalité“ jako narážka na izraelského vojáka Gilada Šalita uneseného do Gazy a po letech vyměněného za více než tisíc arabských teroristů.

(zkráceno)

Zdroj: eretz.cz


Zpět na zprávy