Ale těm, kteří ho přijali, dal právo být Božími dětmi – všem těm, kdo věří v jeho jméno. (Jan 1,12)

„Musíme se bránit.“ Izraelská operace pokračuje

„Musíme se bránit.“ Izraelská operace pokračuje

I přes stupňování nátlaku na vyhlášení příměří, izraelská snaha o zneškodnění raket Hamasu v Pásmu Gazy pokračuje. V průběhu sedmi dní Hamas vystřelil na Izrael přibližně 1000 raket. Pro zastavení útoků zasáhl židovský stát více než 1 400 cílů během operace Ochranné ostří, která trvá už týden.

V diskusní relaci Fox News Sunday izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu bránil počínání své země. „ Při takovémto typu nepřítele využijeme všechny možné prostředky, jaké se využít dají,“ řekl Netanjahu. „Řeknu vám, snažíme se o přesně mířené údery, nejsme bezhlaví. Ale je to těžké. Pokaždé tam budou civilní oběti, které litujeme, ale musíme bránit náš lid a to budeme také dělat.“

Bezpečnostní rada OSN vydala nezávaznou rezoluci požadující Izrael a Hamas o příměří. I když americký ministr zahraničních věcí John Kerry uznal právo Izraele na sebeobranu, požádal Netanjahua, aby se zabránilo další eskalaci. Mezitím německý ministr zahraničí navštívil Izrael v rámci první z několika svých cest, kterých cílem má být ukončení bojů.

Izraelské jednotky se i nadále shromaždují na hranici mezi Izraelem a pásmem Gazy, zatímco Izraelské obranné síly (IDF) rozšířily svoji vojenskou operaci na severu Gazy. S cílem minimalizovat civilní ztráty IDF vypustila prospekty a varovala civilisty v severní Gaze, aby se vystěhovali. Letáky informovaly, že kampaň bude krátká a dočasná a zacílená na místo, ze kterého bylo vypáleno největší množství raket. Doposud zemřelo během týdenní kampaně téměř 180 Palestinců. Izraelští představitelé řekli, že za oběti je vinen Hamas, protože vystavuje své obyvatele bojům.

„Oznamujeme jim, aby odešli ze svého domu, protože bude terčem útoku a použit pro infrastrukturu Hamasu. Hamas jim vydává opačné rozkazy: aby zůstali doma a chránili svůj dům,“ vysvětlil představitel IDF. „Samozřejmě, že děláme, co můžeme, abychom zabránili zasažení civilistů, ale v mlze války s takovýmto druhem pokynů od Hamasu se nehody stávají, a samozřejmě, to je velmi nešťastné, pokračoval. „Mezinárodní právo je velmi jasné,“ řekl. „Jestliže zapojíš své civilisty do konfliktu, do boje, jsi zodpovědný za následky.“

Cílem izraelské operace je zastavit vystřelování raket z Gazy tímto způsobem anebo jiným. Dokud se IDF připravuje na ofenzívu, hodiny tikají. Čas ukáže, zda se podaří uzavřít příměří ještě před invazí.

Zdroj: CBN News, 14.7.2014 (Chris Mitchell)


Zpět na zprávy