Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Nález bronzových mincí z dob židovského povstání proti Římu

Nález bronzových mincí z dob židovského povstání proti Římu

Nalezená pokladnička obsahovala 114 bronzových mincí, chronologicky určených do roku 4 židovského povstání proti Římanům, které předcházelo zničení druhého Chrámu roku 70 po Kr.

Nález hrnčířských střepů, objevených před několika měsíci inspektorem Izraelského památkového úřadu během rozsáhlých prací Společnosti pro národní dopravní infrastrukturu (angl. Netivei Izrael) na nové dálnici č. 1 mezi Tel Avivem a Jeruzalémem, vyústil v archeologický výzkum, ve kterém bylo objeveno neznámé sídlo z pozdějšího období druhého Chrámu a rovněž i vzácný poklad mincí, který byl nalezen v jednom z domů.

Poklad, který byl uchováván v keramické pokladničce, obsahuje 114 bronzových mincí datovaných do roku 4 Velkého povstání proti Římanům. Tato vzpoura vedla před 2000 lety ke zničení Chrámu, a to právě na výročí Tisha B´Av (což je podle hebrejského kalendáře 9. den měsíce Av, v roce 2014 připadající na 5. srpna)

Pablo Betzer a Eyal Marco, vedoucí vykopávek pod Izraelským památkovým úřadem, vysvětlují: „ Poklad, který byl zřejmě schován několik měsíců před pádem Jeruzaléma, nám poskytuje letmý pohled do života Židů, žijících ke konci povstání na předměstí Jeruzaléma. Zřejmě se tu někdo obával, že se blíží konec, a skryl svůj majetek, snad v naději, že si ho vezme později, až bude v regionu obnoven mír.“ Všechny mince jsou na jedné straně označeny kalichem s hebrejským nápisem „Na vykoupení Sionu“ a na druhé straně mají motiv, který obsahuje svazek palmových listů (hebr. lulav) mezi dvěma citrusovými plody (hebr. etrogs). Okolo tohoto motivu je hebrejský nápis „Rok čtyři“, což znamená čtvrtý rok Velkého povstání Židů proti Římanům (roky 69/70 po Kr.)

Poklad byl ukryt v rohu místnosti, možná uvnitř výklenku ve stěně, anebo zakopán v podlaze. Dvě další místnosti a nádvoří, které přináleží stejné budově, byly odkryty v průběhu archeologického výkopu. Stavba byla postavena v 1. století před Kr. a byla zničena v letech 69 nebo 70 po Kr., kdy Římané potlačili židovské povstání. V druhé pol. 1. století po Kr. byla část budovy na krátkou dobu znovu obydlena, ale události vyvrcholily zničením židovského osídlení v Judsku jako výsledek povstání Bar Kochba. Toto je potvrzeno nálezem tří kompletních nádob, zakotvených v podlaze na dvoře.

Zdá se, že obyvatelé této vesnice, stejně jako většina židovských obcí v Judsku, byli aktivními účastníky obou hlavních povstání proti Římanům – Velkého povstání i revolty Bar Kochba. V důsledku jejich zapojení bylo místo dvakrát zničeno a nebylo už znovu obýváno.

Izraelský památkový úřad a společnost Netivei Izrael zkoumají možnost zachování vesnice v rámci rozvoje země podél budované dálnice.

Zdroj: Arutz Sheva, 5.8 2014, Ynetnews, 6. 8. 2014

Foto: Nález mincí (Vladimír Niihin, Izraelský úřad pro starožitnosti)


Zpět na zprávy