Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Novým prezidentem Izraele bude Reuven Rivlin

Novým prezidentem Izraele bude Reuven Rivlin

Za prezidenta Izraele byl zvolen Reuven Rivlin ze strany Likud. Ihned po zvolení poděkoval všem, kteří ho volili. Reuvenovi Rivlinovi bezprostředně po zvolení džentlmensky pogratuloval jeho soupeř Meir Šítrit, který zdůraznil, že Rivlin je správnou osobností pro nejvyšší úřad země. Následovali gratulace od dalších přítomných politiků.

Rivlinovi veřejně pogratuloval také předseda vlády Benjamin Netanjahu, který vyzdvihl, že nový prezident má hluboké a bohaté kořeny v židovské a izraelské tradici. „Jste muž Jeruzaléma a muž země Izrael,“ vyhlásil premiér, který zdůraznil dvě hlavní úlohy prezidenta: sjednocovat lid Izraele a reprezentovat zemi v zahraničí.

S kipou (jarmulkou) se zjevným pohnutím v hlase Rivlin poděkoval Všemohoucímu za to, že Izraeli požehnal mírem. „Kneset byl mým domovem,“ pokračoval Rivlin, který byl poslancem 22 let. Potom prohlásil, že do budoucnosti se vzdává vztahu k stranické politice, že bude „mužem národa“ a prezidentský úřad bude „domovem všech Izraelců“.

„Občané Izraele, děkuji Vám za důvěru. Ať žije izraelská demokracie, ať žije stát Izrael,“ zakončil svůj projev nově zvolený prezident Izraele.

Slavnostní slib složí nový prezident Izraele, nástupce Šimona Perese, 24. července 2014. Jeho funkční období bude trvat 7 let.

(zkráceno)

Zdroj: eretz.cz (10. 6. 2014)


Zpět na zprávy