Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatku. (Žalm 23,1)

Pevnost z biblických dob zpřístupněna ve Městě Davidově

Pevnost z biblických dob zpřístupněna ve Městě Davidově

Po 15 letech archeologové ukončili práce, charakterizované jako nejkomplexnější v historii Izraele, na odkrývání masivní kanaánské pevnosti z dob vlády králů Davida a Šalamouna v Jeruzalémě. Největší pevnost z období před vládou krále Heroda, jakou doposud v Izraeli odkryli, byla otevřena v úterý 1. dubna 2014 během neveřejné ceremonie. 3800 let starou „Citadelu pramene“ (nebo také „Dům pramene“) vykopávali v Národním parku Města Davidova desítky výzkumníků pod vedením profesora Ronnyho Reicha z Univerzity v Haifě a Eliho Shukruna z Izraelského památkového úřadu. Pevnost byla postupně odkrývána během dlouholetých prací v rámci jedinečného renovačního úsilí v Izraeli.

Mohutná stavba chránila pramen Gichon, který První kniha králů popisuje jako místo, kde byl pomazán král Šalamoun. Pevnost masivním opevněním izoluje pramen a umožňuje přístup pouze těm, kteří přicházejí od západu – tj. zevnitř města. „Citadela pramene byla postavena s cílem uchovat a chránit vodu města před nepřáteli, kteří by ho přišli dobývat, a zároveň chránit lid přicházející dolů k prameni nabrat si vodu a odnést ji nazpět do města,“ řekla Oriya Desberg, manažerka rozvoje pro Město Davidovo.

Podle 5. Kapitoly Druhé knihy proroka Samuela král David dobyl „Pevnost Sión“ od jebusejského krále a jeho mužů. Vykopávky na Citadele pramene ukazují, že je možné, že jde o stejnou impozantní pevnost, do které vstoupili Davidovi muži, když dobývali Jeruzalém od Jebusejců. 

Na začátku První knihy Králů prorok Nátan a nejvyšší kněz Sádok popisují korunovaci krále Šalamouna „na Gíchoně“. Tato ceremonie se podle výzkumníků konala uprostřed Citadely pramene nad vyvěrajícím pramenem Gíchon. „Když si otevřeme Bibli a čteme, jak byl Šalamoun korunován za krále při prameni Gíchon – tak dnes sem můžeme přijít a podívat se na to: zde se to stalo. Zde všechno začalo,“ řekla Oriya Desberg, manažerka rozvoje pro Město Davidovo.

Archeologické vykopávky v biblickém Městě Davidově se začaly roku 1867 (přesně 100 let předtím, než se město vrátilo pod kontrolu Izraele) Palestinským průzkumným fondem pod vedením kapitána Charlese Warrena. Ale prvním kopáčem, který dosáhl hrubé zdi pevnosti dokonce bez toho, aby o tom věděl, byl hledač pokladů Montague Parker, který v letech 1909-1911 pátral po Truhle smlouvy a pokladech krále Šalamouna uprostřed masivní kanaánské pevnosti.

Parker prováděl první výkopy v úplné tajnosti, když podplatil Turky, aby mu umožnili kopat na daném místě. V máji 1911 si však jistý pozorný strážce, který nepatřil k těm podplaceným, všiml vykopávky. V obavě o svůj život musel Parker utéci na Cyprus na jachtě, která ho už čekala v přístavu Jaffa. To, co zůstalo z tunelů, které před stoletím vykopal Parker se svými muži, můžeme vidět ve vrchní části pevnosti.

Pevnost, která má sedm metrů tlusté stěny, postavené z 2-3 metrových kamenů, byla vybudována před 3800 lety bez jakýchkoliv technických nástrojů. „S cílem chránit zdroj vody postavili nejen věž, ale také opevněný průchod, který umožňoval obyvatelům města bezpečný přístup k vodě,“ řekl archeolog G. Uziel. „ Tato impozantní stavba se používala do konce doby železné a až po zničení prvního Chrámu se z ní staly ruiny a přestala být využívána.“

Citadela pramene je největší kanaánskou pevností, jakou doposud v Izraeli objevili, a podle názoru Izraelského památkového úřadu také největší známou pevností z období před vládou krále Heroda. Zcela odkryté místo vykopávek znovu otevřeli pro veřejnost a bude nabízet plný přístup pro návštěvníky, kteří touží vidět kus biblické historie Jeruzaléma.

Zdroj: Jerusalem Post (s videem, fotografiemi), 2. 4. 2014, Ynetnews, 3. 4. 2014

Foto: Místo archeologického nálezu (Eli Mandelbaum)


Zpět na zprávy