Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Po 70 letech znovu v Osvětimi

Po 70 letech znovu v Osvětimi

Patnáct lidí, kteří přežili Osvětim, ve věku od 80 do 94 let se v pondělí 26. ledna poprvé vrátilo do „slavného“ tábora smrti v Osvětimi. Při příležitosti oslav 70. Výročí osvobození z Osvětimi zorganizoval Světový židovský kongres ve spolupráci s organizací Shoah Foundation setkání těch, kteří přežili, a jejich potomků z celého světa.

„Když jsem přišel do Polska a viděl ty vysoké stromy, okamžitě jsem začal pociťovat úzkost. Vzpomněl jsem si totiž na svůj příchod do Osvětimi - ještě v ten den musely moje matka i mladší sestřička jít do plynové komory,“ řekl Johny Pekats (80), Američan, který se do tábora smrti vrátil poprvé.

„Dlouhá léta jsem odmítal znovu přijít na toto strašné místo, ale nakonec jsem se sem rozhodl i se svým synem vrátit. Chtěl jsem se tu s ním pomodlit kaddiš,“ říká pan Pekats. „Toto je moje první a zároveň i poslední návštěva Osvětimi. A mým odkazem pro svět je, že nestačí pamatovat si - musíme udělat vše pro to, aby se to už nikdy neopakovalo.“

„Neskutečně obdivuji kuráž těchto lidí,“ řekl prezident Světového židovského kongresu Ron Lauder, který se také zúčastnil na této návštěvě Osvětimi. „Někteří se poprvé vrátili na místo představující jejich noční můru. Každý, kdo přežil, je žijícím důkazem vítězství dobra nad zlem, života nad smrtí. Všichni jsou pro mne hrdiny.“

Lauder se více než 20 let podílel na obnovení a zachování tábora Osvětim - Birkenau a pomohl vysbírat 40 milionů dolarů z 19 zemí, aby se tábor zachoval i pro příští generace. V neposlední řadě financoval otevření muzea v Osvětimi, kde se nachází každá bota, listina a budova, která se zachovala.

Na pamětním ceremoniálu se zúčastní lídři z Polska, Francie, Německa, Belgie, Holandska, Chorvatska a mnohých jiných zemí. Během holocaustu byla Osvětim místem největšího zabíjení Židů v Evropě od roku 1942. Fašisté tam zabili více než 1,1 milionu Židů, Poláků, Rómů, sovětských vězňů a zajatců z jiných etnických skupin. 27. ledna 1945 byl tento tábor smrti sovětskými vojsky osvobozen.

 

Zdroj: Breakingisraelnews.com, 27. 1. 2015 (Anav Silverman)

Foto: Přeživší z Osvětimi po 70 letech od jejich osvobození znovu v táboře smrti. Zleva doprava: Johny Pekats (USA); Mordechai Ronen (Kanada); Ronald Lauder; Rose Schindler (USA); Joseph Madrowitz (USA).

(Breakingisraelnews.com, Shahar Azran)


Zpět na zprávy