„Já jsem ta cesta, pravda a život,“ odpověděl Ježíš. „Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,6)

Rabín sbližuje Židy a křesťany v pomoci Izraeli

Rabín sbližuje Židy a křesťany v pomoci Izraeli

S ročním příjmem okolo 135 mil. dolarů Mezinárodní společenství křesťanů a Židů (angl. International Fellowship of Christians and Jews, dále IFCJ) rabína Yechiela Ecksteina nabízí pomoc izraelským místním úřadům, vojákům a dokonce i samotné izraelské armádě.

Tak jako příznivci Izraele po celém světě demonstrují za jeho podporu, tato organizace dělá všechno, co je v jejích silách, aby pomáhala. Jen za tři desetiletí své existence Ecksteinovo IFCJ vysbíralo téměř miliardu dolarů. Tato nezisková organizace má asi 1,3 mil. dárců s průměrnou výškou daru cca 74 dolarů. Podle Ecksteina se tito dárci „vzdávají věcí s cílem pomoci Izraeli a Židům“.

IFCJ, které poskytuje pomoc nuzným Židům v Izraeli i v zahraničí, vybralo v prvních dvou týdnech operace Ochranné ostří více než 3 mil. dolarů; díky dárcům z Kanady a USA roční příjem IFCJ dosáhl 135 mil. dolarů. Od začátku vojenské operace IFCJ pomáhalo nejvíce zasaženým jižním komunitám v Izraeli. V rozhovoru pro deník Ynet Eckstein, který žije v Jeruzalémě, zdůrazňuje, že „hrát hlavní úlohu v terénu“ je tajemství úspěchu jeho organizace.

IFCJ spolupracuje se 170 regionálními zastupitelstvy a městskými samosprávami, které zahrnují také 48 arabských. Krátce předtím, než rabín Eckstein poskytl rozhovor Ynetu, setkal se se starostou města Be´ er Sheva, které bylo opakovaně terčem útoků ze strany teroristů Hamasu.

„Přicházejí za námi,“ říká Eckstein o místních orgánech, neboť neziskové organizace jim poskytují téměř „dvojnásobek oproti státnímu příspěvku“. Ecksteinova organizace spravuje 170 fondů – jeden pro každou samosprávu – přičemž jim ponechává volnou ruku ve využití finančních prostředků v závislosti na jejich potřebách. Tato úzká spolupráce s místními orgány umožnila IFCJ vykonat to, co Eckstein nazývá „útok na dvou frontách“, vypořádání se s bezpečnostními potřebami Izraele a současně s potřebami svých chudých obyvatel.

IFCJ jako americká nezisková organizace pokročila ve své agendě ochrany Izraelců tím, že zrenovuje některé z 2300 protileteckých krytů v severním a jižním Izraeli. IFCJ poskytlo od dob Druhé libanonské války v roce 2006 33 mil. dolarů na bezpečnostní potřeby a zakoupilo od začátku vojenské operace Ochranné ostří v prvních dnech července 2014 dalších 35 mobilních úkrytů. Eckstein zdůrazňuje, že na rozdíl od jiných organizací jsou mobilní přístřešky od IFCJ nasazovány rychleji, protože jeho organizace je v přímém kontaktu s výrobcem. Organizace v průběhu let také zakoupila více než tucet hasičských vozidel.

Rabín dále vysvětluje, že charita od IFCJ nebyla vždy vítána, a sice kvůli náboženskému cítění některých obyvatel Izraele. „Je velmi těžké dostat se přes to, že finanční prostředky pocházejí od křesťanů,“ vysvětluje. IFCJ čelilo kritice ze strany některých kruhů v Izraeli. Eckstein připouští, že do jisté míry „náboženské segmenty v Izraeli na nás útočí“, protože jsou „stále v pozoru vůči legitimizaci křesťanství“.

Eckstein říká, že IFCJ má velkou podporu od letničních církví, což je větev křesťanství s počtem cca 280 mil. členů po celém světě, ale zdůrazňuje, že jeho cílová skupina dárců jsou evangelikálové podporující republikány. Rabín připouští, že ne všechny denominace křesťanství jsou vnímavé pro práci IFCJ, jak říká, „nesnaží se přesvědčit liberální křesťany“.

Jeho skupina začala nabízet svoje zdroje také mimo Izrael. Nyní, říká Eckstein, je jednou z nejdůležitějších aktivit IFCJ zapojení se do zajišťování bezpečnosti židovských komunit po celém světě, včetně citlivých oblastí, jakými jsou Turecko a Ukrajina.

Avšak IFCJ není přítomno v Izraeli pouze během války. Charita nabízí každý rok 7 mil. dolarů izraelské armádě na různé její programy. Jodan Ben Simon, mladý osamělý voják z Francie, který byl zabit během operace Ochranné ostří, se zúčastnil jednoho projektu IFCJ. Jeden z největších programů organizace, Emmutz Lochem (čes. Adoptuj vojáka) sponzoruje 53 vojáků ze 190 brigád.

„Jsme na svém místě i v době míru,“ dodává Eckstein.

Zdroj: Ynetnews, 6. 8. 2014

Foto: Rabín Eckstein na návštěvě židovských přijímatelů pomoci v Moskvě (chamah.org)


Zpět na zprávy