Až se však na nás vylije shůry Duch, tehdy se z pouště stane sad a sad se bude za les počítat. (Izaiáš 32,15)

Rasizmus 1. část

Rasizmus 1. část

V nedávné době oběhlo internet video, ve kterém populární černošský sportovec sdílí s moderátorem jakéhosi diskusního pořadu své názory na rasismus. Celý krátký příspěvek se točil okolo myšlenky, že Bůh stvořil jedny lidi černé a druhé bílé, a proto může být bílý muž šťastný pouze s bílou manželkou a černoch zase jen s černoškou. Z různých reakcí pod videem vyplynulo, že i mezi křesťany nepanuje v této otázce úplná shoda. V Americe, zatížené otrokářskou minulostí, se dokonce i mezi křesťany vyskytují názory, že manželství mezi lidmi různé rasy je prostě hřích. Jak je to tedy doopravdy? Stvořil Bůh opravdu některé lidi jako černé a jiné jako bílé?

Co na to Bible?

Bible slovo rasa v souvislosti s lidmi vůbec nepoužívá, ale tvrdí, že všechny lidské bytosti pocházejí z „jedné krve“ (Skutky 17:26). To pochopitelně znamená, že všichni jsme příbuzní, protože všichni lidé jsou potomky prvního člověka, Adama, který byl stvořen na Boží obraz. Poslední Adam, Ježíš Kristus, je také jeho potomkem. Každý potomek Adamův bude zachráněn, protože náš pokrevní příbuzný, Ježíš Kristus, zemřel a vstal z mrtvých. Proto evangelium může a musí být kázáno všem kmenům a národům.

Rasismus skrytý v evoluci

S výše zmíněným konstatováním může biblicky věřící křesťan těžko nesouhlasit. Pokud jsme všichni potomci jediného páru, pak jsme si logicky všichni rovní. Myšlenka rasové nerovnosti určitě nepochází z Bible. Odkud tedy pochází?

Již ve starověku lidé pohrdali těmi, kdo se od nich lišili svým vzhledem nebo chováním. Řecká a římská literatura nešetří zmínkami o „barbarech“, kteří jsou již od narození předurčeni k otroctví. Novou, moderní podobu i „vědecké“ vysvětlení poskytl prastarým předsudkům až Darwin. Jeho evoluční teorie nevyhnutelně obsahovala rasistickou myšlenku, když učila, že různé skupiny či „rasy“ lidí se vyvinuly jindy a jinak, a tudíž se některé rasy podobají svým opičím předkům více než jiné.

social darwinism

Ernst Haeckel, Darwinův současník, prohlásil, „Na nejnižším stupni mentálního vývoje stojí Austrálci (Aboriginci), některé kmeny Polynésanů, Křováci, Hotentoti a některé černošské kmeny. V tomto ohledu není zřejmě nic zajímavějšího, nežli skutečnost, že některé z nejdivočejších kmenů v jižní Asii a východní Africe nejeví žádné známky civilizace, rodinného života a manželství. Žijí ve smečkách jako opice.“

Rasistické myšlení ospravedlňované evoluční teorie došlo až tak daleko, že afričtí Pygmejové byli v klecích vystavováni vedle orangutanů v bronxské zoo. O tom, co způsobila rasová teorie v nacistickém Německu, se není potřeba rozepisovat.

Dnešní vědci už opustili rasistické výklady a nyní v souladu s Biblí přiznávají, že z biologického hlediska existuje pouze jedna rasa, a to lidská. Všichni lidé světa jsou klasifikováni jako druh Homo Sapiens Sapiens. I zastánci evoluce dnes mluví takto, „Rasa je sociální konstrukt, odvozený od toho, jak jsme historicky naučeni vnímat realitu, avšak ve skutečnosti nemá žádný biologický základ.“

Jedna nebo více ras?

Někdo teď možná namítne: Dobrá, souhlasím, že lidské rasy jsou si rovny, ale proč říkat, že žádné rasy vlastně neexistují? Nezavání to „politickou korektností“? Nemluví takhle někdo, kdo se chce za každou cenu vyhnout podezření z rasismu? Přece na vlastní oči vidím, že někdo je bílý, někdo černý, někdo má šikmé oči!

Pravda je taková, že tyto očividné rozdíly jsou sice nápadné, z genetického hlediska jsou však zanedbatelné. Kdybychom vzali jakékoli dva lidi na světě, jejich genetická informace se bude lišit asi v 0,2% genů – i kdyby pocházeli ze stejné rasové skupiny. Avšak tzv. rasové rozdíly, které lidé považují za zásadní, tedy barva kůže, tvar očí atd., jsou zodpovědné jen za 0,012% genetické variace.

modré oči

Ve skutečnosti tedy existuje více genetických rozdílů uvnitř jedné rasy než mezi dvěma rasami. Pokud bude například běloch potřebovat transplantaci nějakého orgánu, nejvhodnějším dárcem může být někdo tmavé barvy pleti a naopak.

Pokud Bible učí a věda to potvrzuje, že jsme všichni jedna lidská rasa a všichni jsme potomky dvou lidí, jak tedy vznikly tak velké viditelné rozdíly mezi námi (například v barvě kůže)? Odpověď nám, znovu, dává biblická interpretace vědeckých poznatků.

 

 

Článek je přeloženou a zkrácenou verzí článku z Answers in Genesis.

Zdroj: milost.cz


Zpět na zprávy