Až se však na nás vylije shůry Duch, tehdy se z pouště stane sad a sad se bude za les počítat. (Izaiáš 32,15)

Trump netrvá na vzniku státu Palestina

Trump netrvá na vzniku státu Palestina

Prezident USA Donald Trump na společné tiskové konferenci s předsedou vlády Izraele Benjaminem Netanjahuem nastínil svůj pohled na vztah obou zemí a na perspektivy Blízkého východu a diplomatického procesu mezi Izraelci a palestinskými Araby. Přinášíme v bodech myšlenky, které se zásadně rozcházejí s názory předchozí vlády Baracka Husseina Obamy.

1) Dohoda s Íránem o jeho jaderném programu, kterou uzavřela Obamova vláda, je podle Trumpa „jedna z nejhorších, jakou jsem kdy viděl“.

2) Prezident odmítá neférové a jednostranné akce proti Izraeli v OSN – která se k Izraeli podle jeho názoru chová velmi velmi neférově – nebo na jiných mezinárodních fórech. To je jasný odklon od politiky Baracka H. Obamy, který krátce před svým odchodem z funkce umožnil neužitím veta přijetí protiizraelské rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

3) USA budou povzbuzovat mír a skutečnou mírovou dohodu mezi Izraelem a Palestinci, ale dohodu si musejí přímo vyjednat strany mezi sebou a obě musejí udělat kompromis. To je odklon od Obamovy politiky, která kladla důraz na jednání stran, ale připouštěla i vícestranná a nepřímá jednání.

4) Trump „by rád viděl, kdyby“ Izrael co se týče židovského osídlení Judeje a Samaří „trochu ubral“. To je velmi odlišná formulace od Obamovy mantry, že existence „osad“ je „překážkou dosažení míru.“

5) Donaldu Trumpovi je jedno, zda vzniknou dva státy (tedy arabský stát Palestina vedle Izraele), anebo jen jeden stát. Bude mít rád to, co budou mít rády obě strany (tedy Izrael a palestinští Arabové), „dokáže žít s obojím“. Je přesvědčen, že dva státy vypadají pro obě strany jako snazší řešení. Ale „pokud Bibi a Palestinci, pokud Izrael a Palestinci budou šťastní, budu i já šťastný z téhož, co oni“. To je naprostý obrat od dosavadní oficiální politiky USA, která nepřipouštěla jinou možnost řešení izraelsko-palestinského sporu, než vznik arabského státu v Judeji, Samaří a Gaze.

6) Trump se velmi těší na přesun velvyslanectví USA do Jeruzaléma. Bere to velmi velmi vážně. A „uvidí, co se stane.“ To je velká změna oproti dosavadní politice USA, které drží své velvyslanectví jako další země světa v Tel Avivu a do hlavního města Izraele jej nechtěly přesunout dříve, než bude osud Jeruzaléma vyřešen v konečné izraelsko-palestinské dohodě.

Zdroj: eretz.cz, 16.2.2017

Foto: Benjamin Netanjahu a Donald Trump, 15.2.2017, Washington D.C.

 


Zpět na zprávy