Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Válka islámu proti křesťanům - to nejhorší teprve přijde?

Válka islámu proti křesťanům - to nejhorší teprve přijde?

„Pronásledování křesťanů je skutečné, je často děsivě násilné a v současné době se šíří nevídaným tempem,“ řekl Dr. David Curry, prezident organizace Open Doors (česky Otevřené dveře), která monitoruje míru náboženské svobody ve světě.

Curry řekl, že křesťané čelili v roce 2014 dosud největšímu pronásledování pro svou víru, většímu než v kterémkoli jiném roce v novodobé historii. „Viděli jsme nejprudší skok v množství násilných útoků proti křesťanům v současnosti,“ řekl. Open Doors uvádí, že v roce 2014 bylo zabito 4344 křesťanů -což je dvojnásobný počet v porovnání s rokem 2013. „To nejsou křesťané, kteří by představovali vedlejší oběti v nějaké větší válce, jsou to lidé, na které se jejich nepřátelé zaměřují, protože se rozhodli uctívat Ježíše a protože chtějí číst Bibli, a to je šokující,“ řekl Curry.

Ve středu 7. ledna organizace vydala svůj každoroční seznam top 50 zemí, angl. World Watch List, ve kterých křesťané čelí největšímu pronásledování. Severní Korea se umístila na špičce seznamu již třináctý rok po sobě, s počtem zhruba 70 000 křesťanů trápených ve vězeňských táborech. „Vláda má paranoiu z jakékoli ideologie, kterou považuje za hrozbu vůči kultovnímu uctívání jejich vůdce, a tak ji řadí mezi nepřátele státu,“ vysvětlil Curry. „Křesťané jsou v Severní Koreji nepřítelem státu číslo 1.“

Vrchní desítku doplňují země jako Somálsko, Irák, Sýrie, Afghánistán, Súdán, Pákistán, Eritrea a Nigérie. Podle závěrů prezidenta Open Doors představuje ve většině zemí největší hrozbu pro křesťany nadvláda/důraz jednoho náboženství nad ostatními. „Islámský extremismus je tou hybnou silou, ve skutečnosti je hybnou silou ve 40 z 50 zemí na světovém seznamu,“ řekl pro CBN News.

K většině úmrtí v loňském roce došlo v Nigerii, kde únosy a vraždy páchané islamistickou skupinou Boko Haram zavinily smrt 2484 křesťanů. Demeris Atsonová zažila hněv Boko Haram na vlastní kůži. V roce 2010 islámští bojovníci ubodali jejího manžela na smrt. Řekla, že jen díky Boží milosti dokázala odpustit vrahům svého manžela. „Když jim já neodpustím, Pán neodpustí mě. Tak jsem jim odpustila, protože Ježíš nás učí odpouštět jeden druhému,“ řekla Atsonová pro CBN News.

Mezitím teroristická skupina známá jako Islámský stát, nebo ISIS, nadále vytlačuje statisíce křesťanů ze Sýrie a Iráku. Curry se obává, že úspěch při pronásledování menšinových věrovyznání vysílá impulz dalším radikálním skupinám, aby pokračovaly v podobné taktice po celém světě. „Máme zde Islámský stát, jehož taktiku, metodiku nyní přijali příslušníci Boko Haram, Al- Shabab a další, takže si myslím, že to znamená, že i když byl tento rok dosud nejhorší, situace vypadá velmi znepokojivě, pokud jde o roky následující,“ hodnotí Curry.

Open Doors říká, že jejich seznam je výzvou pro lidi, aby se probrali a nebyli lhostejní k tragickému utrpení křesťanů po celém světě. „Potřebujeme se za pronásledovanou církev modlit a poskytovat jí podporu, protože tu vážně dochází ke genocidě,“ varoval Curry.

 

Celý seznam si můžete prohlédnout na stránce Open Doors (v angličtině).

Zdroj: CBNNews.com, 9. 1. 2015 (George Thomas)

Foto: Open Doors (opendoorsusa.org)


Zpět na zprávy