Ale těm, kteří ho přijali, dal právo být Božími dětmi – všem těm, kdo věří v jeho jméno. (Jan 1,12)

Zmařený pokus Hamasu začít teror a intifádu na Západním břehu

Zmařený pokus Hamasu začít teror a intifádu na Západním břehu

Izraelské bezpečnostní složky zmařily přípravy Hamasu nejen na rozsáhlé teroristické akce a na vyvolání třetí intifády na Západním břehu, ale odhalily také spiknutí, které mělo za cíl uskutečnit převrat ve prospěch Hamasu v rámci Palestinské samosprávy.

ŠABAK (Šin Bet, Služba Všeobecné bezpečnosti) sdělila, že během posledních tří měsíců zatkla 93 aktivistů Hamasu z oblasti Jeruzaléma a Západního břehu, kteří jsou podezřelí z přípravy rozvětvené teroristické sítě vojenského křídla Hamasu. Tato hamaská síť měla za úkol provádět teroristické akce v Izraeli a rovněž připravit převrat a převzít moc v Palestinské samosprávě. ŠABAK dosud vyšetřoval 46 ze zatčených teroristů Hamasu. Bezpečnostní složky také zabavily 600 tisíc šekelů (asi 128 tisíc Eur)  v hotovosti a 24 zbraní, většinou útočných pušek M-16, šest pistolí, jeden raketomet a velké množství munice. Pouze cena zabavené munice, jak uvedl jeden z příslušníků ŠABAKu, se odhaduje na několik milionů šekelů.

Vůdcem skupiny, která měla připravit síť vojenského křídla Hamasu na Západním břehu, byl třicetiosmiletý Riad Naser z Dir Kadis nedaleko Ramalláhu. Naser, který si  dříve odpykával trest odnětí svobody v izraelském vězení za svou činnost v Hamasu, se již od konce roku 2013 nalézá v administrativní vazbě. Z jeho vyšetřování vyplynulo, že  od roku 2010 byl zapojen do příprav na založení vojenské sítě Hamasu na Západním břehu. Saleh Aruri, který si odpykával šestnáctiletý trest ve vojenské věznici za svou teroristickou činnost a který nyní žije v Turecku, je dle mínění ŠABAKu tím, kdo získal Nasera pro tento úkol. V ŠABAKu se domnívají, že jedním ze záměrů této rozvětvené teroristické sítě bylo provést převrat v Palestinské samosprávě, ale tento záměr nebyl dosud propracován do hloubky.

 Když  experti ze ŠABAKu dostali otázku, zda oněch třicet zabavených zbraní mělo sloužit k přípravě převratu, odvětili, že právě toto je na tom znepokojující. Dodali také, že nepotřebujete třicet zbraní, abyste prováděli teroristické akce. Tato síť byla ve stádiu hledání a získávání buněk a přípravy bojových prostředků. Byl to proces budování jejich vojenské úderné síly a jen čekali na hodinu zkoušky, například na konec dohody o společné vládě mezi Fatahem a Hamasem. V rozhovoru s novináři vysoký důstojník ŠABAKu prohlásil, že tuto teroristickou síť bylo možné zcela rozkrýt díky proniknutí agentů přímo do samého centra teroristické sítě.

Díky této vynikající práci  byl zaznamenán  ještě jeden velmi důležitý úspěch – síti se nepodařilo spáchat žádnou teroristickou akci. Představitel ŠABAKu sdělil, že vyšetřování osob spojených s přípravou této sítě ozbrojeného křídla Hamasu prokázalo, že vůdce Hamasu Chálid Mašál se postupně dovídal o budování sítě na Západním břehu. Konečným cílem Hamasu bylo páchat teror na Západním břehu a tím připravit půdu k pádu Palestinské samosprávy a ovládnout Judeu a Samaří, uvedl důstojník ŠABAKu. Po odhalení této sítě byly o jejích cílech a metodách  informovány bezpečnostní složky Palestinské samosprávy a bezpečnostní síly Jordánska, z jehož území část členů  sítě operovala.

Zdroj: eretz.cz, 18. 8. 2014

Foto: Zabavené zbraně podle míst nálezu (Foto ŠABAK na eretz.cz)


Zpět na zprávy