Hledejte nejprve Boží království a jeho spravedlnost, a toto vše vám bude přidáno. (Matouš 6,33)

2500leté opevnění při izraelsko - gazské hranici

2500leté opevnění při izraelsko - gazské hranici

Archeologové poblíž izraelské hranice s Gazou ve středu 19. 11. 2014 objevili starověké zbraně a zbytky staveb, které poukazují na 2500leté opevnění. Stavba, při níž se našly i zbraně, zřejmě sloužila jako opevněné vojenské baráky nebo komunita a datuje se do období válek Perské říše s Alexandrem Velikým. Ironií osudu je, že v současnosti je lokalita - izraelský mošav (kooperativní zemědělská komunita) Netiv HaAsara - obehnána opevněním kvůli neustálé hrozbě raketových útoků z Gazy.

K prvnímu objevu došlo, když v mošavu prováděli práce na infrastruktuře a objevili část stavby, které vedla archeology k přesvědčení, že by se tam mohly nacházet ruiny starověké komunity. Po ukončení operace Ochranné ostří začala obnova komunitní infrastruktury, těžko poškozené během 50denního konfliktu, a zejména její rozšiřování, aby se dalo zvládnout připojení dalších 70 nových domů. Mošav se nachází několik set metrů od severní hranice Gazy s Izraelem.

Když začaly pozemní práce, buldozery vynesly na povrch jedinečné kameny, což vedlo k zastavení prací a k přivolání expertů v archeologii. Po nepřetržité denní a noční práci se ukázaly úžasné artefakty, od sítek až po kamenné pece, malé sklady a keramiku. Jeden ze skladů dokonce obsahoval nádoby na víno a olivový olej. Avšak toto byly pouze drobnosti ve srovnání se skutečně impozantním nálezem: opevněnou věží, která dosvědčuje období a charakter komunity.

„Netiv HaAsara pravděpodobně během perské éry sloužila jako opevněná stanice na cestě k moři. Díky své poloze, zhruba 10 km od Gaza City a 10 km od Aškelonu na severovýchodě, byla tato komunita, jako součást dlouhé linie opevněných přímořských komunit, perfektním pojítkem mezi těmito dvěma místy,“ řekla Dr. Yael Abadi -Rice z Izraelského památkového úřadu.

„Na vrcholu kopce jsme objevili opevněnou věž postavenou z pískovcových kamenů a z nepálených cihel. Částečně zachované schodiště vedlo na vrch masivní věže. Během výkopů jsme našli zbraně, včetně hrotů šípů a oštěpů vyhotovených z bronzu a železa. Zbraně svědčí o vojenském charakteru místa. Bylo násilně zničeno někdy koncem perské éry, kdy Alexandr Veliký ve 4. století před Kristem dobyl tuto oblast. Místo bylo znovu osídleno až v byzantském období, asi o 1000 let později,“ řekla Dr. Abadi -Rice.

Kvůli archeologickým objevům byly stavební práce v lokalitě na nějakou dobu pozastaveny, ale už jsou znovu obnoveny. Izraelský památkový úřad a mošav Netiv HaAsara hledají řešení na zachování alespoň části odkrytých nálezů. Mezitím se zvěst o nálezech rozšířila a přitáhla mnoho obyvatel z okolí. Některé z objevených starobylých struktur leží na pozemcích určených na výstavbu domů pro nové obyvatele mošavu. Někteří z nich se v uplynulých dnech přišli podívat a „objevili“ starověkou opevněnou stanici na místě, kde mají stát jejich budoucí domy. A už vědí, že bezpečnostní hrozby, se kterými si oni musejí poradit v dnešní době, existovaly už i před 2500 lety, jen zbraně se změnily.

 

Zdroj: Ynetnews, 20. 11. 2014

Foto: Starověký hrot šípu nalezený v odkrytých opevněních (Matan Zuri)


Zpět na zprávy