Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. (Galatským 5,22-23)

Arabka zavržena svoji rodinou za podporu Izraele

Arabka zavržena svoji rodinou za podporu Izraele

Christy utekla z Betléma do Anglie a vyjádřila ve videu podporu Izraele. Její palestinská křesťanská rodina, pravděpodobně zastrašována, ji za to odsoudila.

V Betlémě (město pod Palestinskou samosprávou) sídlící rodina Christy Anastas – která sama říká, že byla donucena utéci do Velké Británie kvůli pronásledování pro její sympatie s Izraelem – „odmítá a distancuje se“ od posledního videa Christy, ve kterém vyjadřuje podporu židovskému státu, uvádějí zprávy z arabských médií, které však není možné nezávisle ověřit.

Podle betlémské zpravodajské agentury Ma'an News Agency, rodina Anastasových odmítá tvrzení, že Christy utekla z Betléma, a naopak tvrdí, že byla „lapena“ britským církevním představitelem, který jí nabídl platit školné a ubytování, aby mohla před rokem a půl nastoupit na anglickou univerzitu.

V dubnu 2014 byla Christy hostem relace CBS 60 minut, kde její výstup nevyváženě prezentoval situaci arabských křesťanů v Izraeli, přičemž byla zdůrazněna bezpečnostní bariéra, vedoucí okolo domu její rodiny, která má chránit Ráchelin hrob (židovské poutní místo) před neustálými útoky. Christy později roku 2013 pro Honest Reporting řekla, že ve vzpomínaném programu byla její vyjádření překroucena prostřednictvím selektivního editování, což hrubě dezinterpretovalo její názory na bezpečnostní plot a na situaci arabských křesťanů v Betlémě.

Její rodina nyní tvrdí, že Christy je v současnosti pod tlakem britského církevního představitele, aby podporovala Izrael, a že už není zapsána na univerzitě. V rámci tvrzení, že Christy je nějak kontrolována, samozvaný aktivista „míru a spravedlnosti“ údajně zavolal na britskou policii, že může být „nezvěstnou osobou“. V reakci na to, podle příspěvku na blogu CAMERA, se Christy sama rozhodla přijít na policejní stanici v Anglii na přešetření.

„Bůh dal tuto zem Židům“

Ve videu, které údajně vedlo její rodinu k tomu, aby se od ní veřejně distancovala, Christy tvrdí, že „Bůh dal tuto zem Židům jako věčnou smlouvu“, že Izrael odůvodněně vystavěl bezpečnostní bariéru a že šestidenní válka byla „Boží rukou“. Christy dále tvrdila, že po vypuknutí intifády roku 2000 teroristé nutili arabské křesťany platit poplatek „jizya“, který je vyměřen nemuslimům, a stříleli rakety z blízkosti křesťanských domů, „aby (izraelská) odveta přišla na domy křesťanů“.

Rodina Anastasových údajně vyjádřila zděšení nad tímto stanoviskem s tím, že „postoj Christy byl vždy proti zdi a izraelské okupaci, která jí bránila prožít plnohodnotné dětství“. Namítají také, že Christy byla „využita“ Izraelem k tomu, aby je vystěhovali z domu.

Tlak – na Christy nebo na její rodinu?

S ohledem na medializované protesty její rodiny je vhodné vzpomenout stanoviska Christy, které uvedla na začátku videa zveřejněném na Youtube, kde prezentovala svoje názory koncem dubna. Christy poznamenala, že od přednášky na univerzitě ve Švédsku, publikované na Youtube, „moje rodina zažívá hodně nátlaku, zastrašování a vyhrožování“.

Zdroj: Arutz Sheva, 30. 4. 2014; 28. 4. 2014 (s videem)

Foto: Christy Anastas během přednášky ve Švédsku (camera.org)


Zpět na zprávy