Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Ashtonová ví, co je největší překážka míru

Ashtonová ví, co je největší překážka míru

Catherine Ashtonová, která je odpovědná za  zahraniční politiku Evropské unie, vystoupila proti třem izraelským rozhodnutím v souvislosti s územím Západního břehu (oblast Judeje a Samaří).

První, co podrobila své kritice, bylo rozhodnutí ministra obrany Moše Yaalona z minulého týdne. Jedná se o prohlášení území s rozlohou desetitisíců m2půdy v oblasti Guš E-Zion za půdu státu. Dále Ashtonová kritizovala znovuobydlení „Domu míru“ v Hebronu židovskými obyvateli, jejichž práva na budovu potvrdil též Nejvyšší soud Izraele. Ashtonová také kritizovala nedodání humanitární pomoci (nejedná se o potraviny), kterou věnovala EU. Ashtonová zdůraznila, že toto unáhlené jednání Izraele poškozuje mírový proces. Ministryně zahraničí EU rovněž odsoudila (mírně) teroristický čin – vraždu policejního důstojníka Barucha Mizrachiho v předvečer svátku Pesach.

 Na „mírotvornou“ iniciativu a kritiku Izraele Ashtonové odpověděl na svých facebookových stránkách izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman.

Mj. uvedl: „V době, kdy se celý svět pokouší vyřešit krizi okolo Ukrajiny, kdy v Sýrii denně masakrují nevinné, kdy v Iráku pokračují výbuchy náloží s množstvím obětí a na celé Zemi jsou další ohniska konfliktů, při nichž umírají lidé, nalezla Catherine Ashtonová opravdové nebezpečí pro světový mír a publikovala prohlášení, v němž žádá po Izraeli, aby zrušil svá opatření proti Palestincům, tj. prohlášení desetitisíců m2půdy v oblasti Guš E-Zion za půdu státu a obydlení „Domu míru“ v Hebronu. Štěstí, že v Evropské unii dokážou analyzovat kritické problémy světa a zabývat se jimi rychle a důsledně.“ Prostě řečeno, Catherine Ashtonová nechápe opravdové problémy světa.

Zdroj: eretz.cz, 20. 4. 2014


Zpět na zprávy