A to svědectví je toto: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. (1. Jan 5,11)

Až se Vám dostane ...

Až se Vám dostane ...

Hned na začátek musím uvést trochu sebekritiky. Dostala se mi do rukou už před několika týdny a kdybych si uměl udělat trošku více času, tak bych to stihl určitě ještě dostatečně brzy před vánocemi, ale nepovedlo se...
Tím tedy sebekritika končí a teď o čem že je vlastně řeč.
O knížce a to ne o knížce ledajaké. Začnu trochu "od lesa", o co vlastně kráčí.
My křesťané nemáme o nepřeberné množství literatury nouzi a oproti všeobecné populaci i trochu více čteme už jaksi z principu - protože život křesťana je přece o Slově.
Na pultech sborových knihkupectví je řada titulů téměř pro jakoukoliv životní příležitost a otázku  každodennosti a pro jakoukoliv věkovou kategorii - tedy skoro jakoukoliv.
Pro nejmenší je spousta kvalitních obrázkových knížek s bezpečným obsahem, nezkažených hříšností, pro náctileté mnoho knih s tématy velmi aktuálními zrovna pro jejich období a pro rodiče stejné množství knih, jak s nimi toto období ve zdraví přežít... A máme knihy o rodině o manželství, o ženách, mužích, o tom jak být a jak nebýt sám, jak se dobře modlit, atd. atd. Atd.
Ale přece je jedna věková skupina, pro kterou byla na trhu veliká černá díra. Jsou to děti odrostlé od leporel a od sugestivních obrázků Ježíše se zatoulanou ovečkou a přitom ještě s klidnými hormony. Pro děti od zhruba 6 do zhruba dvanácti let byla dosud nabídka čtení při vší snaze a dobré vůli zoufalá a přitom to je zrovna to období, kde se rozhodne, kam vlastně dál půjdou, jestli směrem dobrým nebo zlým.
Mezi tou hrstkou autorů dětských knížek pro tuto drobotinu v podstatě bylo téměř k nenalezení něco, co by nebylo jen velmi entuziastickou snahou za každou cenu křesťansky vychovávat. Nepochybně za mnoha knihami byla upřímná snaha děti na sílu vést k Bohu, ale literárně byly texty většinou vysloveně slabé, zoufale prvoplánové a někdy i duchovně více než sporné. Není divu, že mnoho rodičů řěší toto období dětí Verneovkou, či Hochy od Bobří řeky anebo se snaží potomky co nejdéle udržet u ilustrovaných biblí, nebo naopak urychlují čas knížek teenagerských. Toto je tedy za A). Ale Bůh je dobrý a za B) je správně..
Co je za B)?  Že je ještě jiná možnost, totiž že Pán probudí talenty, aby doplnil co v Kristově těle chybí pro štěstí. Nesnažím se nic nafukovat, ale jsem přesvědčený, že takto to je i v našem případě.
Na konci listopadu vyšla kniha "Zákon rytířů" a než uvedeme něco o jejím obsahu, zmíním její autorku.
Nejedná se o žádné upřímné adolescentní děvče, snažící se vylít na pergamen svoji dušičku, ale o hluboce promyšlené dílo sestry, která má dlouhodobou zkušenost s prací s dětmi a která není žádným samozvaným duchovním vůdcem, ale věrnou služebnící - jak jinak než u kuřátek - ve sboru v Hradci Králové. To by ale pro napsání kvalitní knihy nestačilo.


Sestra Kamila Rosůlková je bez nadsázky spisovatelkou se vším všudy. Je mistryní metafor a popisů, jazyk jejich knih (ano, nikoliv jedné knihy, ale knih) je velmi barvitý, takže úplně nenápadně dostane čtenáře doprostřed dění. Přemšlí nad slovy , nad zvukomalbou, slovník je čapovsky pestrý a hravý. Zákon rytířů není žádná suchařina a i mně (i když už dávno nejsem v tomto věku) vtáhne do příhod tak, že se snažím užuž dočíst kapitolu, abych věděl, jak bude vše pokračovat a kam se strhující příhody odvinou.  Sestra Rosůlková je prostě spisovatel a čas ukáže, že se stane velmi populární. Už její prvotina "Přítel z dávných časů" pojednávající o obyčejném klukovi v těžké životní situaci byla vynikající a o Zákoně rytířů to platí právě tak.

Pán řekl, že prorok není beze cti - jen ve své rodině a u svých domácích a je to tak trošku i s touto autorkou. Vždyť jak často snadno přijímáme obecně věci zvenčí a jak těžké je přijmout, že Bůh jedná i s někým z nás, že? Je velkým povzbuzením i pro celou Církev Víry Milost, že když Hospodin "vyplnil jedno slepé místo", rozhodl se tak učinit zrovna v našich sborech. Knihu sestry Kamily vydalo (a prodává) nakladatelství Křesťanský život a prodává se i v internetových knihkupectvích Gimel, či Samuel.


A teď něco málo o knize samotné.
Zákon rytířů je detektivka a to ne ledajaká, ale z doby, která se všem malým rytířům velmi líbí. Přestože se odehrává v nefalšovaném drsném středověku a přestože je trochu klučičí, přece je v ní dost místa pro skutečné lidské emoce a věci srdce a přesto i trošku dobrodružnější děvče knížka přirozeně nadchne. Malý a těžko zvladatelný Vítek (ale takové naše děti vůbec nejsou, že :) ), přijede na selský dvůr svého strýce a hned na začátek má velmi nepříjemné setkání s místními lapky ohrožujícími celý kraj. Touží být opravdickým rytířem a vůbec netuší, že se místo nudy dostane do centra všech divokých událostí. A přitom se setká... ale to už vám neprozradíme, užijte si celou knihu sami.
Sluší se napsat, že vztah s Bohem není dětem nijak vnucován, celou knihou prochází velmi nenápadně, vpodstatě samozřejmě a přitom tak silně, že se zaleskne slza v oku i dospělákovi. Nejen hlavní hrdina - Vítek - si tak trochu projde svojí cestou syna z podobenství, který se dostal do nechtěných situací, když měl svoji hlavu a neposlechl otce, i s dojemným návratem jako v Lukášově evangeliu a naučí se důvěřovat Bohu. Ale i vedlejší postavy dostanou příležitost se řádně "vybarvit" a dokonce i jeden ze zlých lapků prožije svoji velkou vnitřní změnu.
Až se Vám dostane tato kniha do rukou, neváhejte. Na dobrý dárek je čas vždy a nejen o vánocích a zcela jistě silně osloví a neurazí nejen děti křesťanů, ale i těch "vně". A kdo ví? Třeba zrovna přes Vás se může dostat do rukou někomu, kdo by se jinak s evangeliem nikdy nesetkal.
Můžeme se radovat, že autorka Kamila Rosůlková má před sebou ještě velmi mnoho let tvůrčí práce a před vydáním další knihu tentokráte z atraktivního prostředí divokého západu a rozepsány (alespoň pokud vím) další čtyři knihy. Evidentně má pro malé rošťáky a rošťačky velké pochopení a zcela jistě je přiblíží k Božímu srdci. Riziko je jen jediné, že když dáš svému dítěti k přečtení jednu z knížek, tak bude neodbytně žádat pokračování a další a další. Ale tohle riziko za to myslím určitě stojí.

Koupit zde: Kníhkupectví







Zpět na zprávy