Pán je Duch, a kde je Pánův Duch, tam je svoboda. (2. Korintským 3,17)

Bezpečnostní služba zmařila vícero teroristických útoků

Bezpečnostní služba zmařila vícero teroristických útoků

Zatímco Američané minulý týden se svými rodinami a přáteli slavili tradiční svátky díkůvzdání, Izraelci děkovali Bohu za tajnou operaci, která předešla několika teroristickým útokům. Ve zprávě, kterou ve čtvrtek 27. listopadu vydala Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet, se uvádějí podrobnosti o zatčení více než 30 příslušníků Hamasu v Judsku a Samaří (Západní břeh), kteří plánovali teroristické útoky, kromě jiných míst i na jeruzalémském fotbalovém stadionu (Teddy Stadium) a stanicích městské lehké železnice.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poděkoval Šin Bet (ISA) a izraelské armádě (IDF). „Chtěl bych pochválit ISA a IDF za zmaření velmi nebezpečných teroristických akcí, které by si vyžádaly mnoho obětí v naší zemi,“ řekl Netanjahu účastníkům slavnosti v Sde Boker na památku Davida Ben Guriona, prvního izraelského premiéra.

„Tato akce byla zveřejněna, ale existuje mnoho jiných akcí, které zůstávají utajeny, protiteroristické zásahy proti Hamasu, který zpochybňuje existenci židovského národního státu a ve skutečnosti zpochybňuje i existenci Židů obecně. Pracujeme dnem i nocí, aby byla zachována bezpečnost občanů Izraele. Lidé, kteří to vykonávají, si zaslouží veškerou chválu a podporu,“ řekl Netanjahu.

Podle zprávy se do čela plánovaných operací postavilo turecké sídlo Hamasu. Během výslechu agenti Hamasu odhalili plány na několik teroristických útoků, včetně plánů infiltrovat izraelské komunity v Judsku a Samaří a přeshraniční útočné operace, o což se pokusili také v průběhu Operace Ochranné ostří v červenci. Zadržení také hovořili o plánovaných útocích na židovské cíle v zahraničí.

Podobně jako libanonský Hizballáh, Hamas najímal vysokoškolské studenty v Jordánsku. Hledali mladé muže sympatizující s Hamasem a Muslimským bratrstvem, kteří měli zájmy a nadání potřebné pro teroristické mise. Když studenty získali pro svou věc, jejich jména předložili velitelům Hamasu a ty, které přijali, poslali do Sýrie, Turecka nebo Pásma Gazy na vyškolení, které navazovalo na trénink v Jordánsku. Budoucí teroristé se učili zacházet se zbraněmi a výbušninami, najímat další pracovníky a vyhledávat vhodná místa pro operační střediska, laboratoře na výrobu výbušnin apod.

Zpráva uvádí, že Hamas se snažil vyprovokovat ostré vojenské akce ze strany Izraele, což by mohlo položit vládu Palestinské samosprávy v Ramalláhu a jejího předsedu Mahmúda Abbáse. Hamas se už dlouho pokouší převzít kontrolu nad Judskem a Samaří, jak to udělal v Pásmu Gazy v červnu 2006. Jen před týdnem izraelské bezpečnostní síly a celní úřady zachytily dva přepravní kontejnery s nákladem více než 5000 velkých nožů, tisíců paralyzérů, mečů a dalších zbraní, přičemž kontejnery byly označeny jako náklad vánočních ozdob.

 

Zdroj: CBNNews.com, 1. 12. 2014 (Tzippe Barrow)

Foto: YAMAM -izraelská elitní protiteroristická jednotka má celosvětovou reputaci (Israeli Police/Wikipedia)


Zpět na zprávy