A to svědectví je toto: Bůh nám dal věčný život a ten život je v jeho Synu. (1. Jan 5,11)

Chanuka v Jeruzalémě

Chanuka v Jeruzalémě

Událost byla zorganizována Chrámovým institutem a Asociací chrámových hnutí. V souladu se židovským zákonem (Halacha) musely být čistě organické olivy dodány z izraelských Golanských výšin; posbírány byly dobrovolníky. Olej byl vyextrahován ve stavu rituální čistoty pod dohledem rabína Azariáše Ariela z Chrámového institutu.

„Židovský národ univerzálně uznává dvě souběžná témata milovaného svátku Světel, kterými jsou světlo a svoboda. Historická a inspirující událost, organizovaná sedmou noc Chanuky Chrámovým institutem, byla oslavou obou,“ vyhlásil mezinárodní ředitel Chrámového institutu v Jeruzalémě rabín Chaim Richman.

„Světlo chrámového svícnu, rozsvíceného na této slavnosti, reprezentuje světlo Šechiny, Boží přítomnosti, která vyzařuje ze svatého Chrámu a osvětluje celý svět.“

„Po letech výzkumu a příprav, poprvé od zničení svatého Chrámu, byl vyroben čistý olivový olej do chrámového svícnu jako první krok k obnovení konceptu biblické čistoty pro národ Izrael,“ vyhlásil rabín Richman.

Rabín Richman je jedním z vedoucích agitátorů práva Židů modlit se na Chrámové hoře, nejposvátnějším místě judaismu. Židé se tam v současnosti nemohou modlit kvůli nátlaku muslimských organizací a islámských extrémistů.

„V těchto dnech, kdy zápasíme za právo Židů modlit se na Chrámové hoře, si připomínáme a vzpomínáme na zápas našich předků za náboženskou svobodu v této zemi pod krutou okupací řeckých útočníků,“ pokračoval. „Pokud Izrael skutečně uplatní suverenitu na Chrámové hoře spolu s vystavěním svatého Chrámu, Izrael a celé lidstvo budou konečně zažívat skutečnou svobodu.“

Ceremonie zažehnutí menóry byla vykonána příslušníky Kohanim - členy židovského kmene, sloužícího v Chrámu. Kněží měli oblečena kněžská roucha vytvořena Chrámovým institutem k používání v budoucím třetím Chrámu.

Cílem Chrámového institutu je nejen vzdělávat o důležitosti obou (bývalých) jeruzalémských Chrámů - druhý z nich byl zničen Římany roku 70 po Kr. - ale rovněž připravit na možné znovupostavení Chrámu podle židovské tradice.

 

ZDROJ: Arutz Sheva, 23. 12. 2014 (s fotogalerií)

FOTO: Kohanim zapaluje menóru v Jeruzalémě (Arutz Sheva)


Zpět na zprávy