Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Dokáže víra v Boha bojovat s chorobami?

Dokáže víra v Boha bojovat s chorobami?

Jako kardiolog využívám všechny prostředky, které mám k dispozici, aby moji pacienti vyhráli svůj bol se srdečními onemocněními. Kromě snižování hladiny cholesterolu, léků, srdcových léků, testů a různých jiných procedur svým pacientům také doporučuji, aby vyzkoušeli i místní církev. Přitom jsem zjistil, že toto může být jedna z nejúčinnějších terapií.

Vědci, kteří studují vztah mezi vysokým krevním tlakem a náboženskými aktivitami, nedávno zkoumali vzorek 4000 dospělých staršího věku. Jejich studia, publikována v časopisu International Journal of Psychiatry in Medicine, ukázala, že ti, kteří alespoň jednou za týden navštěvovali bohoslužby a modlili se nebo studovali Bibli jednou anebo vícekrát za den, měli o 40% nižší diastolický krevní tlak než ti, kteří se méně zúčastňovali bohoslužeb a méně se modlili.

To mě nepřekvapuje. Už předtím jsem psal o jedné z mých pacientek, kterou nazývají „aligátorová Annie“. Provozuje obchod ve floridské oblasti Everglades a vždy má po ruce brokovnici na plašení aligátorů. Většina léků na krevní tlak jí nezabírala a já jsem si uvědomil, že Annie trpí úzkostí. Zkoušel jsem několik technik, abych ji pomohl zmírnit stres, ale všechny selhaly. Nakonec jsem se jí zeptal, jestli by jí nepřekáželo, kdybych se za ni modlil. Ona souhlasila a nakonec začala kráčet duchovně orientovanou cestou, navštěvovala bohoslužby a zapojila se do náboženské komunity.

Za rok a půl jsme její krevní tlak dostali pod kontrolu. Takové výsledky jsem viděl už mnohokrát. Zapojením se do církve se moji pacienti stávají součástí společenství, které jim nabízí podporu a sílu na změny, které nedokážou udělat sami od sebe.

Další studie, která byla publikována ve vědeckém časopisu Journal of Gerontology v rámci série A: Biological and Medical Sciences, se zaměřila na hledání souvislosti mezi náboženskými aktivitami a kouřením na skupině 3968 lidí. Vědci zjistili, že čím více se člověk zapojuje do náboženských aktivit, tím méně je pravděpodobné, že by i nadále kouřil. Samozřejmě, méně kouření se promítá do nižšího výskytu vysokého krevního tlaku a onemocnění koronárních tepen, a to spolu se snížením rizika rakoviny plic a chronických plicních chorob.

O autorovi: Doktor Chauncey W. Crandall je vedoucí programu transplantací srdce na světoznámé kardiovaskulární klinice v Palm Beach Gardens na Floridě, kde praktikuje intervenční, cévní a transplantační kardiologii. Dr. Crandall absolvoval postgraduální přípravu na Yale University School of Medicine, kde absolvoval tři roky výzkumu v oblasti kardiovaskulární chirurgie. Přezývaný také jako „křesťanský lékař“, je doktor Crandall známý svou hodnotovou orientací a poselstvím naděje pro všechny své pacienty.

Zdroj: Chauncey Crandall/M.D., F.A.C.C., CharismaNews, 7. 8. 2014

Foto: CharismaNews


Zpět na zprávy