Hospodin zná cestu spravedlivých, ale cesta svévolníků vede do záhuby. (Žalm 1,6)

Evropský parlament podpořil uznání státnosti Palestiny

Evropský parlament podpořil uznání státnosti Palestiny

Evropský parlament „v zásadě podporuje uznání palestinské státnosti a dvoustátní řešení a věří, že k nim má dojít ruka v ruce s rozvojem mírových jednání, která musí pokročit kupředu.“ Konstatuje to rezoluce ze středy 17. prosince, pro niž se ze 751 poslanců vyslovilo 498, 88 bylo proti, 111 se zdrželo hlasování a zbytek nehlasoval. Výsledná rezoluce je výsledkem kompromisu pěti frakcí europarlamentu, kdy původní levicová verze podporovala Araby ve větší míře.

Parlament vyslovil „silnou podporu dvoustátního řešení na základě hranic z roku 1967, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou států, s bezpečným státem Izrael a nezávislým, demokratickým, spojitým a životaschopným Palestinským státem, které by existovaly vedle sebe v míru a bezpečnosti na základě práva na sebeurčení a plného respektu k mezinárodnímu právu.“

Evropský parlament v rezoluci dále podpořil diplomatické úsilí Evropské unie v rámci blízkovýchodního mírového procesu a rozhodl o zahájení iniciativy „Poslanci za mír“, v jejímž rámci se mají setkávat poslanci EP, izraelského a palestinsko-arabského autonomního parlamentu.

Poslanci současně nejsilnějším možným způsobem odsoudili veškeré teroristické a násilné skutky, vyzvali palestinské Araby k sestavení jednotné vlády a vyzvali všechny palestinsko-arabské skupiny, včetně teroristických, k ukončení vnitřních rozporů. Rezoluce současně odsuzuje existenci „izraelského osídlení“ kvůli rozporu s mezinárodním právem a vyzývá k tomu, aby se Unie stala skutečným zprostředkovatelem v rámci mírového procesu.

Zdroj: eretz.cz, 17. 12. 2014 (upraveno)

Foto: Evropský parlament (europskenoviny.sk)


Zpět na zprávy