Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Fatah: Jeruzalém bude „osvobozen“, až když zem nasákne krví

Fatah: Jeruzalém bude „osvobozen“, až když zem nasákne krví

Už v období vrcholu mírových jednání s Izraelem, v prosinci 2013, vysoce postavený představitel Fatahu Tawfiq Tirawi řekl, že Palestinci se nezavazují k nenásilí. Spíše se vyjádřil tak, že rokování jsou jen jednou z možností a nebrání jim použít „pušky“, čehož se Palestinci i tak nikdy nevzdali.

Nedávno Palestinská mediální hlídka (ang. Palestinian Media Wath, PMW) uvedla, že Tirawi v podstatě vyhlásil konec mírového procesu s tím, že „řešení dvou států neexistuje“. Dále vyzval k zničení Izraele s tvrzením, že „Palestina je Gaza… Západní břeh (Judsko a Samaří)… a Haifa, Jaffa, Akra,“ čímž myslel, že celý Izrael je „Palestina“. Ve svém dřívějším prohlášení dal Tirawi jasně najevo, že násilnosti, zabíjení a mučednictví jsou klíčem k budoucímu palestinskému úspěchu. „Ani centimetr Jeruzaléma nebude osvobozen, dokud každé zrnko palestinské půdy nebude nasáklé krví svých statečných lidí,“ uvedl Tirawi během oslav při příležitosti Světového dne učitelů v prosinci 2013.

PMW zdokumentovala Palestinskou autonomií a Fatahem používaný princip alternativy násilí a diplomacie jako prostředek na dosažení politických cílů. Tirawiho prohlášení, že Palestinci „budou odpočívat pokojem bojovníka, ale každá doba má svůj způsob boje,“ odráží tuto politiku.

V srpnu 2013, hned po zahájení rokování s Izraelem, Tirawi v podobném duchu pro libanonskou televizi uvedl, že ozbrojený boj představuje stejně platnou možnost jako jednání: „Existuje mnoho možností, které můžeme využít, počínaje odporem prostřednictvím politické konfrontace, (odporem) s použitím kamenů, konče ozbrojeným bojem a čímkoli mezi tím. (…) Na Šesté konferenci Fatahu (v srpnu 2009) hnutí Fatah schválilo všechny možnosti odporu, včetně ozbrojeného boje. Nicméně, někdy nastanou takové okolnosti, faktory a situace, kdy zřejmě není správný čas pro tento typ boje. Možná v dalších měsících bude vhodný jiný typ boje.“ (Al- Mayadeen TV /Libanon/, 13. srpna 2013)

Zdroj: bridgesforpeace.com, 9. 5. 2014 (zkrácený článek z Palwatch.org, Itamar Marcus a Nan Jacques Zilberdik)

Foto: Palwatch.org


Zpět na zprávy