Pán je Duch, a kde je Pánův Duch, tam je svoboda. (2. Korintským 3,17)

Írán se v tichosti zbavuje svých vězňů

Írán se v tichosti zbavuje svých vězňů

Írán nadále využívá fakt, že světová pozornost se momentálně soustředí na Islámský stát, k tomu, aby urychlil politické zatýkání, popravy, „vězeňské čistky“ a především svůj jaderný program. Zdá se, že íránský stroj na zabíjení těží z neochoty Spojených států zakročit nějakým závažnějším způsobem, aby mohl dovést svůj program na výrobu jaderných zbraní do konce.

Podle Mezinárodního výboru proti popravám (angl. International Committee Against Execution) se Reyhaneh Jabbariová, převezena do vězení Rajai Shahr na popravu oběšením naplánovanou na 29. září, vrátila do své cely ve věznici Shahr -Ray. Její poprava byla zrušena, jen aby ji znova odložili na 8. října 2014. V pondělí 29. září Jabbariovou popadli vězeňští dozorci během sprchování, přikázali jí obléci se a oznámili jí, že ráno bude oběšena. Poté, co jí vězeňský personál dovolil ještě naposledy zatelefonovat matce, byla převezena do Rajai Shahr a umístěna do samovazby, kde měla čekat na výkon trestu za úsvitu.

Po převozu dcery matka Jabbariové Shola Pakravanová spěchala do věznice spolu se svým manželem, dvěma dalšími dcerami a několika přáteli. V přední části věznice se rychle shromáždil dav lidí na protest proti popravě Jabbariové. Správa věznice nařídila davu odejít a rodinu odsouzené ujistila, že nebude oběšena - což je prohlášení, které většinou vydají před popravou, aby mohla proběhnout v tichosti a bez problémů. Shola Pakravanová odmítla opustit prostory, dokud její dcera nebude odvedena bez ujmy zpět do své původní cely ve vězení Shahr - Ray.

Mezitím se zpráva prostřednictvím sociálních médií rychle dostala do několika italských, amerických a švédských on-line zpravodajských agentur. Navíc, na blížící se popravu byla upozorněna Evropská unie, Organizace Spojených národů, rovněž jako většina organizací na ochranu lidských práv. Následkem toho byl výkon trestu zastaven - ale znovu naplánován na 8. října 2014. Íránský režim zřejmě doufá, že případ se později ztratí mezi titulky, ve kterých dominuje IS.

Jabbariová byla odsouzena na smrt, když měla 19 let, za bodnutí muže, který se ji pokusil znásilnit. Aktivisté za lidská práva požadovali zrušení jejího trestu smrti a následné propuštění z vězení, jelikož jednala v sebeobraně. Islámské právo však jen velmi zřídka uznává právo na sebeobranu, obzvláště v případech znásilnění. Už mnoho žen bylo popravených za to, že se bránily, ještě více jich na popravu čeká.

Mezitím, ajatolláha Hosseina Kazamani Boroujerdiho odvezli z jeho vězeňské cely v Evine, kde čekal na popravu, a je zadržován na neznámém místě. Íránský režim neumožňuje iráckým mediím podávat zprávy o „nezvěstných“ vězních, označuje je za nepřesné a za propagandu proti režimu. Také je „nezvěstný“ disidentský bloger Mohammad Reza Pour Shajari, který byl podle slov jeho dcery znovu zatčen před několika dny. Úřady jeho zatčení popírají, jakož i jakékoliv informace o jeho zmizení.

Arash Sadeghi, prominentní politický studentský aktivista, byl zatčen jen pár hodin po odeslání komentáře na své facebookové stránce, ve kterém kritizoval režim. Uvedl to v rozhovoru pro Gatestone Institute zdroj blízký Sadeghnimu, který chce zůstat v anonymitě: „Ano, přijdou pro něho a nás ostatní, kteří jsme se zapojili do povstání v roce 2009. Zatýkají všechny…masové zatýkání všech v Íránu, kteří jim oponují nyní nebo jim oponovali v minulosti. Spoléhají se na to, že ISIS odvrátí pozornost světa od těchto systematických čistek…naštěstí jsem nebyl doma a nebyl jsem zatčen. Nemáme tušení, kde je Arash, pouze vím, že ho zatkli pár hodin po jeho komentáři na Facebooku… Také se obávám, že ho znovu mučí… je velmi křehký, má teď jen 60 kil po tom, co mu naposledy ve vězení udělali.“

Od jeho zatčení z 6. září 2014 nejsou o Sadeghim žádné zprávy. Írán zjevně stupňuje čistky mezi svými vězni - politickými i nepolitickými; mnoho vězňů převezli do věznice Rajai Shahr, kde čekají na popravu. „Mainstreamová média“ a takzvané skupiny pro lidská práva, jako obvykle, mlčí, uzavírá portál Gatestone Institute.

Zdroj: Gatestone Institute, 3. 10. 2014 (Shadi Paveh)


Zpět na zprávy