Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Islámský stát je více než jen teroristická organizace

Islámský stát je více než jen teroristická organizace

Hodně se už napsalo o Islámském státu v Iráku a Sýrii - ISIS. Většina komentátorů se na ISIS dívá jako na další teroristickou organizaci. Ale ve skutečnosti je ISIS mnohem více než jen teroristická organizace. Je to teroristický stát s téměř všemi prvky vlády. V posledních třech letech se Islámský stát (momentálně IS) vyvinul z extrémistické okrajové frakce a stal se nejsilnější, nejkrutější, nejlépe financovanou a nejlépe vyzbrojenou milicí v náboženské a etnické válce, která právě zuří v Sýrii a Iráku.

Podle map zveřejněných Islámským státem má pod IS patřit Izrael, Jordánsko, Španělsko, severní Afrika, západní Afrika, střední Afrika, Etiopie, Somálsko, Saúdská Arábie, státy Perského zálivu, Jemen, Ázerbájdžán, Pákistán a část Číny, Írán, Turecko a některé části Evropy, především na Balkáně. Kalif Ibrahim je jediný, kdo v Islámském státě rozhoduje, a jeho rozhodnutí se vykonávají bez možnosti odvolání… má absolutní moc a se žádným ze svých pobočníků se o své pravomoci nedělí - Islámský stát se zdá být částečně složen z bývalých vojenských důstojníků, kteří sloužili v irácké armádě až do vyhnání Saddáma Husajna.

V každém případě události na místě ukázaly některé brutálnější stránky vedení IS. První prioritou Islámského státu bylo vést „etnické čistky“, eliminovat případné nepřítele a opozici, jako i naplnit své vlastní náboženské vyznání. Jakmile se oblast řízená IS stala víceméně homogenní, rozhodli se přistoupit ke Druhé fázi ve své honbě za mocí: islámskému vzdělávání v souladu s filozofií Islámského státu. IS byl tak úspěšný ve vytváření atmosféry nenávisti proti všem „kacířům“ a všemu, co prohlašuje západní civilizace, že se mu podařilo přilákat tisíce zahraničních arabských dobrovolníků, kteří zanechali svoji dosavadní loajálnost a přidali se do řad IS. Podle jednoho odhadu se k vojsku IS připojilo „asi 12 000 zahraničních bojovníků“.

Nevypadá to, že Islámský stát by byl pomíjivým jevem. Vykořenit fenomén Islámského státu bude dlouhá a náročná cesta. Bez dosažení trvalého politického řešení, které ukončí soupeření mezi sunity a šiíty, šance na úspěch zůstávají nadále zanedbatelné.

Výňatky z článku plk. Dr. Jacquese Neriaha, Jeruzalémské centrum pro veřejné záležitosti z 8. 9. 2014 jako zveřejněné na BridgesForPeace.org, 12. 9. 2014

 

Foto: Mapa území, které Islámský stát plánuje obsadit (jamiiforums.com)


Zpět na zprávy