Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Izrael nabídl Nigérii pomoc při hledání unesených školaček

Izrael nabídl Nigérii pomoc při hledání unesených školaček

Izrael se se svými zkušenostmi z protiteroristických akcí zapojí do pátrání po stovkách unesených křesťanských školaček v Nigérii. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento víkend v telefonickém rozhovoru řekl nigerijskému prezidentovi Goodluckovi Jonathanovi, že Izrael je hluboce šokován zločinem spáchaným proti těmto děvčatům.

Téměř 300 křesťanských školaček unesla minulý měsíc z jejich internátní školy teroristická skupina Boko Haram, napojená na Al- Kájdu. Netanjahu řekl, že Izrael je „připraven pomoci při hledání děvčat a bojovat“ proti tomu, co nazval „krutým terorem, který udřel“ na Nigérii. Prezident Jonathan podle přinesených zpráv odpověděl, že jeho země „by velmi přivítala, kdyby izraelské celosvětově uznávané odborné zkušenosti s bojem proti terorismu byly využity na podporu probíhajících (záchranných) operací“. Izrael se tak v pátrání po unesených děvčatech připojí k USA, Velké Británii a Francii.

Příslušníci skupiny Boko Haram, které volně přeložený název znamená „západní vzdělání je zakázáno“, v průběhu minulého roku zabili už více než 135 dětí ve třech samostatných útocích na školy. V nedávném videu se vůdce této teroristické skupiny Abubakar Šekau chválil tím, že unesl děvčata a že se je chystá prodat do nucených manželstev jako sexuální otrokyně. Goodluck Jonathan vyjádřil přesvědčení, že děvčata jsou ještě stále v Nigérii, ale existují určité obavy, že je už přepašovali přes hranice do Čadu a Kamerunu.

Nigérie je jedním z nejbližších přátel Izraele na africkém kontinentu, uvedl deník Jerusalem Post. Izrael poskytl Nigérii zdravotnický materiál po vánočním útoku na tři křesťanské sbory roku 2001, který rovněž spáchala skupina Boko Haram.

Zdroj: CBNews.com, 12. 5.2014

Foto: CBNNews.com


Zpět na zprávy