Až se však na nás vylije shůry Duch, tehdy se z pouště stane sad a sad se bude za les počítat. (Izaiáš 32,15)

Izraelská vláda končí, budou předčasné volby

Izraelská vláda končí, budou předčasné volby

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu rázně rozťal týdny trvající spory ve vládě, když odvolal ministra financí Jaira Lapida a ministryni spravedlnosti Cipi Livniovú a obvinil je ze snahy o „puč“. Netanjahu současně vyzval k brzkým předčasným parlamentním volbám. „V posledních týdnech ministři Lapid a Livniová tvrdě útočili na vládu, na jejímž čele stojím. Nebudu dále tolerovat opozici uvnitř vlády. Nebudu tolerovat ministry, kteří zevnitř vlády útočí na vládní politiku a toho, kdo vládu vede,“ uvedl premiér v prohlášení.

Spory mezi premiérem (předsedou středopravé strany Likud) a Lapidem s Livniovou trvají už delší dobu a týkají se několika otázek, včetně rozpočtu na příští rok, vztahu k palestinsko-arabským ambicím na vlastní stát, či reakce na arabský terorizmus.

Lapid (předseda liberální strany Ješ Atid) prosazuje silnější sekularizaci Izraele a útočí na podporu, které se dostává zbožným Židům. Livniová (předsedkyně středolevé strany HaTnua) se pro změnu, za zády premiéra a v rozporu s vládním usnesením, stýkala s vůdcem autonomní arabské Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Rovněž kritizuje podporu židovských obyvatel Judska a Samaří a silně podporuje vznik arabského státu na území, které je z drtivé většiny biblickým srdcem Izraele.

Strany Ješ Atid a HaTnua už oznámily, že demisi podají všichni jejich ostatní ministři. Podle strany Ješ Atid je odvolání Lapida „riskantním krokem a projevem zbabělosti a ztráty kontroly“ a premiér „selhal při vedení země a reagování na potřeby izraelské veřejnosti“, přičemž předčasné volby prý „poškodí ekonomiku a izraelskou společnost, to vše jen kvůli úzkým politickým zájmům a ústupkům ultra-ortodoxním stranám, mocnému ústřednímu výboru Likud a vnějším lobbistickým skupinám“.

 

Předčasné volby se budou konat 17. března 2015

Zdroj: eretz.cz (2. 12. 2014, zkráceno)

Foto: Benjamin Netanjahu (eretz.cz)


Zpět na zprávy