Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Kána Galilejská - nové ohnisko intifády?

Kána Galilejská - nové ohnisko intifády?

Kafr Kana, biblická Kána Galilejská, se v sobotu 8. listopadu stala svědkem protiizraelské demonstrace a následného útoku na policejní vůz a v něm se nacházející policisty. Útočník svým zraněním, způsobeným střelbou napadených policistů,  podlehl a jeho smrt podnítila další nepokoje a demonstrace v severním Izraeli.

Je otázkou pohledu na věc, zda demonstrace, které předcházely tragické události, lze stavět do souvislosti se situací v Jeruzalémě, kde se pod taktovkou Hamásu a se souhlasem Fatáhu rozvíjí to, co lze nazvat třetí intifádou. Slovu  „intifáda“ se však izraelští politici a sdělovací prostředky pečlivě vyhýbají. Intifáda je ozbrojené protiizraelské povstání, které vzplanulo již dávno.

Také je třeba  upozornit, že Kána Galilejská již po dlouhou dobu není křesťanským městem či vesnici, jedná se o velkou vesnici z 85% osídlenou muslimy.

 V důsledku událostí v severním Izraeli je policie v stavu nejvyšší pohotovosti. Celý arabský sektor je nyní v generální stávce. V sobotu večer se uskutečnily demonstrace v Káně Galilejské a na dalších místech, včetně Haify. Při těchto demonstracích k násilnostem nedošlo. Poslední informace hovoří, že v Káně byla z policejní stanice stržena izraelská vlajka a nahrazena vlajkou palestinskou.

Zdroj: eretz.cz (9. 11. 2014)

Foto: haaretz.com


Zpět na zprávy