„Já jsem ta cesta, pravda a život,“ odpověděl Ježíš. „Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,6)

Katar vyhostil vůdce Hamásu

Katar vyhostil vůdce Hamásu

Chálid Mašál se stal „persona non grata“ v Kataru poté, co byl oficiálně vyhoštěn. Došlo k tomu zřejmě pod  diplomatickým nátlakem. Katar je hlavním sponzorem Muslimského bratrstva a jeho „dceřiné firmy“ tj. Hamásu v Gaze (a patrně i na území Judeje a Samaří). Katar má v roce 2022 hostit Mistrovství světa ve fotbale (FIFA World Cup), ale pokud by i nadále otevřeně sponzoroval teroristické Muslimské bratrstvo a Hamás, případně další teroristická uskupení, mohlo by být mistrovství v Kataru zrušeno. Tento nátlak a zřejmě i určitá obava z IS vedly k rozhodnutí vyhostit sedm vůdců Muslimského bratrstva jako vstřícné gesto vůči Egyptu. Naopak Turecko, rovněž sponzorující Hamás, je ochotno tyto vyhoštěné přijmout.

Komentátoři se shodují v tom, že obrovské zdroje nafty, kterými Katar disponuje, spolu s finančními vazbami na Západ byly dosud určitými brzdami proti otevřenému tlaku na Katar přetrhat vazby na teroristické organizace. Katarským vládcům jde o to ukázat světu, že Katar je osvícená monarchie, která je hodna toho, aby hostila Mistrovství světa ve fotbale.

Ve skutečnosti současná situace není zcela nová, již během předešlých týdnů Katar zvažoval, že Mašála vyhostí. Například v srpnu během operace Ochranné ostří jeden z vůdců Palestinské samosprávy sdělil, že Hamás porušil jedno z příměří právě z důvodu hrozícího vyhoštění Mašála z Kataru. Jeho vyhoštění Mašála je určitým ústupkem Egyptu, který požadoval, aby se Katar omluvil za sponzorování Muslimského bratrstva. Naopak Katar přislíbil, že vyhostí Mašála, pokud Hamás bude souhlasit s jednáními o příměří podle egyptských návrhů. Ovšem Mašál odmítl veškeré návrhy s tím, že odmítá jednání a přeje si pouze ukončení okupace Gazy Izraelem  a splnění všech podmínek, které Hamas požaduje. Vypovězení Mašála je pouhým prázdným gestem, pokud Katar bude i nadále klíčovým sponzorem teroristického Hamásu. Mašál nyní údajně uvažuje o exilu v Turecku či Tunisu.

Zdroj: eretz.cz, 17. 9. 2014 (Shimon Cohen, Ari Yashar)

Foto: Chálid Mašál (eretz.cz)


Zpět na zprávy