Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. (Galatským 5,22-23)

Kuvajstké aerolinky mají právo odmítnout přepravit Izraelce

Kuvajstké aerolinky mají právo odmítnout přepravit Izraelce

Kuvajtské aerolinky mohou odmítnout izraelské občany, aby v Německu nastoupili na jejich palubu. Rozhodl to minulý týden ve čtvrtek soud ve Frankfurtu. Zamítl tak žalobu židovského studenta trvale žijícího v Německu, jemuž společnost Kuwait Airways zamítla přepravu poté, co objevila, že je držitelem i izraelského pasu. Student s nimi chtěl roku 2016 letět z Frankfurtu do Bangkoku s mezipřistáním v Kuvajtu. Společnost mu ale pár dní před odletem rezervaci letu zrušila, protože cestující je Izraelec. Nabídla mu zajistit let do Bangkoku s jinou společností, což ale postižený odmítl a kuvajtského přepravce zažaloval. Německý soud však rozhodl, že společnost měla právo letenku zrušit, neboť by ona a její zaměstnanci mohli čelit velkým potížím doma – konala by totiž proti zákonům svého státu. Soud podotkl, že německé zákony zakazují diskriminaci na základě rasy, náboženství nebo etnicity, ale nikoliv národnosti a dodal, že není v jeho pravomoci rozhodovat, zda je kuvajtský zákon z roku 1964, který zakazuje Kuvajťanům jakýkoliv styk s Izraelci, legitimní.

Za „trapné rozhodnutí pro Německo“ toto soudní rozhodnutí označil studentův právník Nathan Gelbart. Kritizoval jej i starosta města Frankfurt Uwe Becker. „Letecký přepravce, který praktikuje diskriminaci a antisemitismus tím, že odmítá izraelské občany, by neměl mít povoleno přistávat a odlétat z Frankfurtu,“ sdělil.

Deidre Bergerová, ředitelka berlínské pobočky American Jewish Committee, řekla deníku Bild, že by Německo mělo v tomto ohledu následovat příkladu USA a Švýcarska. „Pokud se aerolinky rozhodnou nebrat na svou palubu Izraelce, nemělo by jim být dovoleno v Německu fungovat. Politici by se neměli vyhýbat svým závazkům a jednoduše vše svést na soudy,“ řekla.

Kuvajtský letecký přepravce zrušil v lednu 2016 přímou linku mezi New York City a Londýnem, která do té doby létala pravidelně 35 let. Americké ministerstvo dopravy totiž přišlo na to, že aerolinky porušují zákony USA tím, že odmítají přepravovat pasažéry na základě jejich státní příslušnosti. Toto rozhodnutí následovalo poté, co se občan Izraele odvolal proti dřívějšímu negativnímu rozhodnutí ministerstva.

Zdroj: ztis.cz, 18.11.2017


Zpět na zprávy