Boží království totiž není v řeči, ale v moci. (1. Korintským 4,20)

Libanon se obává hrdlořezů Islámského státu

Libanon se obává hrdlořezů Islámského státu

Postup nové islamistické teroristické organizace Islámský stát (IS; dříve ISIL, ISIS – الدولة الاسلامية في العراق والشا ), která má v úmyslu nastolit nejen na Blízkém východě, ale i v Evropě muslimský kalifát, vážně znepokojuje i Libanon. Islámský stát ovládá rozsáhlá území v Iráku a prakticky půl Sýrie. Tam, kam vstoupí, teroristé IS rozsévají zkázu a smrt. V Iráku vraždí křesťany, jezídy, šíity a také umírněné muslimy - sunnity, kteří vyjádří s jejich krutovládou nesouhlas, a hromadně popravují zajaté irácké vojáky. Nemenší zvěrstva páchají hrdlořezové IS na jimi okupovaných územích Sýrie. A ze Sýrie to je už „jen skok“ do Jordánska a Libanonu.

Libanonský deník Daily Star ve svém sobotním vydání (16.8) informoval o schůzce generálního tajemníka Hizballáhu Hassana Nasralláha s vůdcem libanonských Drúzů Walídem Jumbláttem. Drúzský představitel informoval Nasralláha o hromadných vraždách a strašné genocidě, kterou provádí IS v Iráku a Sýrii. Nasralláh sdělil Jumbláttovi, že „veškeré informace, které máme k dispozici, nasvědčují tomu, že IS má v úmyslu zahájit další ofenzívu a obsadit Jordánsko a Saudskou Arábii. Monstrum bylo vypuštěno a nebezpečí se neomezuje pouze na Sýrii nebo Irák. Islámský stát chce uchvátit další nová území. Je to boj na život a na smrt, který není o nic méně důležitý než zápas s izraelským nepřítelem, neboť činnost Islámského státu slouží izraelským zájmům.“

S Nasralláhem se však nedá zcela souhlasit. Z taktického krátkodobého a - řekněme si to na rovinu - z krátkozrakého pohledu činnost IS může snad některým dílčím izraelským zájmům vyhovovat, ale spíše ne. Z hlediska strategického existence IS a případné rozšíření jeho moci a politického vlivu je opravdovým nebezpečím pro všechny státy oblasti, Izrael nevyjímaje. Do Nasralláhovy hlavy je těžko vidět, ale vůdce Hizballáhu, chce-li být své vlasti, Libanonu, užitečný, by se měl již oprostit od izraelské posedlosti a zabývat se více než reálnou hrozbou, kterou pro Libanon Islámský stát představuje. Nehledě na to, že šíité jsou z hlediska sunnitského islámu považováni za heretiky a nebylo by to v dějinách poprvé, kdy fanatičtí sunnité vraždili šiíty.

Možná je to blízkovýchodní sci-fi, ale nelze zcela vyloučit ani variantu, že Izrael bude tou či onou formou pomáhat sousedním arabským státům eliminovat hrozbu expanze Islámského státu.

 

Zdroj: eretz.cz, 17. 8. 2014 (rabín Daniel Mayer)

Foto: Vlajka Islámského státu (Wikimedia Commons)


Zpět na zprávy