„Já jsem ta cesta, pravda a život,“ odpověděl Ježíš. „Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. (Jan 14,6)

Ne Jeruzalém, ale Tel Aviv. Změna v českých atlasech

Ne Jeruzalém, ale Tel Aviv. Změna v českých atlasech

Vydavatel českých atlasů pro základní a střední školy musí na pokyn ministerstva školství vymazat Jeruzalém jako hlavní město Izraele poté, co si na ministerstvu stěžoval palestinský velvyslanec v České republice. „Ministerstvo bude rezolutně požadovat změnu udávaných dat,“ oznámila tuto skutečnost dne 23. srpna mluvčí MŠMT Klára Bílá s tím, že tak bude učiněno kolem Nového roku, a za „chybu“ se omluvila. Vydavatelství Shocard tak bude muset namísto Jeruzaléma označit jako hlavní město Izraele Tel Aviv, nebo přijde o certifikaci atlasu jako ministerstvem doporučené učebnice. Školy v Česku dostávají státní příspěvky na nákup jen těch knih, které toto doporučení mají. „Česká republika nepovažuje východní Jeruzalém za součást Izraele,“ vysvětlila stanovisko ČR mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová a dodala, že atlas vydaný nakladatelství Shocard neodráží oficiální postoj státu. Vedení vydavatelství Shocard označilo uvedení Jeruzaléma jako hlavního města Izraele za chybu způsobenou nedopatřením.

„Členské státy Evropské unie, včetně České republiky, spatřují Jeruzalém jako budoucí hlavní město obou států, tj. státu Izrael i budoucího státu Palestina,“ řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Valentová. Její izraelský protějšek Emmanuel Nachson odpověděl, že izraelské ministerstvo zahraničí spolupracuje s relevantními zástupci české vlády, aby toto rozhodnutí zastavilo. „Palestinské podněcování se nespokojí jen se svým působením na mladé Palestince, ale chce také působit na mládež v České republice,“ sdělil Nachson.

Podle palestinského velvyslance v ČR Chálida Alatraše podal jeho úřad v Česku stížnost poté, co jej na zmiňovaný školní atlas upozornili Palestinci žijící v České repulice. Mapy v atlase byly podle Alatraše nejenom neakceptovatelné z hlediska Palestinců, ale také nekorespondovaly s mezinárodním právem nebo oficiálním stanoviskem EU.

Zdroj: ztis.cz, 30.8.2016

 


Zpět na zprávy