Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Obama na rozloučenou poslal Palestinské autonomii 221 milionů

Obama na rozloučenou poslal Palestinské autonomii 221 milionů

Barack Hussein Obama jen několik hodin před odchodem z funkce prezidenta USA nařídil zaslat autonomní arabské Palestinské správě 221 milionů dolarů, v přepočtu více než 5,5 miliardy českých korun. Stalo se tak proti vůli Kongresu. Informaci přinesla tisková agentura AP s odvoláním na „nejmenované úředníky Kongresu“ a „zástupce ministerstva zahraničí.“

Republikány ovládaný Kongres o převodu obří sumy arabské autonomii informoval odcházející ministr zahraničí John Kerry ve čtvrtek odpoledne. Kongres se přitom vyslovil proti převodu peněz terorismem a korupcí promořené arabské autonomii. Hlas zákonodárců ovšem není pro prezidenta závazný, byť je obvykle respektován.

Peníze byly převedeny v pátek ráno, tedy jen několik málo hodin před polední prezidentskou přísahou Donalda Trumpa.

USA v posledních 20 letech na podporu demokracii a mírových jednání s Izraelem poskytly Palestinské správě přes 4,5 miliardy dolarů (113 miliard českých korun), z toho 557 milionů dolarů (14 miliard korun) v roce 2016, uvádí AP.

Nutno dodat, že tyto peníze nebyly racionálně investovány, ale utraceny, zčásti na vyplácení finančních podpor a důchodů rodinám palestinských teroristů, kteří si odpykávají tresty za vraždy a jiné těžké zločiny v izraelských věznicích nebo kteří při páchání teroru zemřeli.

Zdroj: eretz.cz, 24.1.2017

Foto: Mahmúda Abbás a Barack Hussein Obama


Zpět na zprávy