Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. Proti tomu se zákon neobrací. (Galatským 5,22-23)

Palestinci utíkají před Hamasem

Palestinci utíkají před Hamasem

Stovky Palestinců jsou nezvěstných, je možné že se utopili. Lodě, které je odvážely z Pásma Gazy, se zřejmě potopily ve Středozemním moři. Khaled Abu Toameh z Institutu Gatestone říká, že Palestinci tento incident pojmenovali skandál „Lodí smrti“.

Zoufalí Palestinci, snažící se uniknout spod vlády Hamasu v Gaze, platí až 5000 dolarů na osobu egyptským a hamaským gangům, které dohlížejí na plavby do Evropy. Gangy mezi sebou údajně bojují o peníze od lidí, kteří se chtějí z Gazy dostat pryč. Někteří analytici odhadují, že už 13 000 Palestinců využilo při svém útěku služby těchto gangů. A dalších 25 000 obyvatel Gazy se chystá emigrovat do Evropy.

Mnoho potenciálních emigrantů utíká tunelem, který je pod správou jistého vůdčího pracovníka Hamasu. Je to jeden z tunelů, které nebyly zničeny během izraelské vojenské operace Ochranné ostří v červenci a srpnu tohoto roku. Toameh citoval Ahmeda Badera, otce jednoho mladého muže, který unikl tímto tunelem. „Hamas Palestincům vůbec nepomohl, odkdy se roku 2007 dostal k moci,“ řekl Bader. „Mladí lidé v Pásmu Gazy nemají co dělat: žádná práce, žádná zábava, žádné bezpečí. Mladí muži, kteří vystudují vysoké školy, si nemohou najít práci, pokud nejsou členy Hamasu.“

Hamas a Palestinská samospráva obviňují Izrael a jeden druhého za vytvoření podmínek, které vedou obyvatele k útěku. Jeden člen Hamasu o prezidentovi Mahmudovi Abbásovi prohlásil, že je to bezmocný 80tiletý stařec, „který trpí polovinou nemocí, jež ve vesmíru existují“. Palestinská samospráva zase tvrdí, že lidé se snaží uniknout z „pekla Hamasu“.

Toameh uvádí spekulace o tom, že Hamas pouze předstírá dohodu s Palestinskou samosprávou jako „nástroj“ pro nasměrování finančních prostředků od mezinárodního společenství do Pásma Gazy, přičemž velká část peněz by skončila na bankových účtech vysokých představitelů Hamasu. Toameh na závěr dodává: „Jak se v několika posledních týdnech ukázalo, stovky, jak ne tisíce Palestinců raději riskují své životy na moři, než by měly žít pod palestinskou vládou a vůdci, kterých jediným cílem je obohatit své bankové účty.“

Zdroj: CBNNews.com, 30. 9. 2014 (John Waage)

Foto: Pláž v Gaze (Wikimedia; Gus, 2006)


Zpět na zprávy