Hospodin zná cestu spravedlivých, ale cesta svévolníků vede do záhuby. (Žalm 1,6)

Palestinská sjednocená vláda znovu rozdělena?

Palestinská sjednocená vláda znovu rozdělena?

Hamas, palestinská frakce ovládající Pásmo Gazy, vyhlásil, že šestiměsíční dohoda o sjednocené vládě s Fatahem, sídlícím v Ramalláhu, vypršela. Vláda národní jednoty, která skládala přísahu v červnu tohoto roku, přitom měla ukončit sedm let trvající spory mezi dvěma soupeřícími frakcemi. Mluvčí Hamasu Sami Abu Zuhri však řekl, že šestiměsíční mandát vlády národního konsenzu skončil, uvedla polooficiální tisková agentura Ma ´an z Palestinské samosprávy. Abu Zuhri se také vyjádřil, že pouze „národní dialog a konsenzus„ rozhodne o budoucnosti jakékoliv koalice.

Vysoký představitel Fatahu, Abu Šahla, odmítl toto prohlášení s tím, že dohoda není limitována šestiměsíční platností. „Pokud hnutí Hamas odstupuje od dohody o smíření a ukončení soupeření, je to jiná věc,“ řekl Abu Šahla. Dohoda nevyžaduje rozpuštění vlády, pokud všechny její úlohy, včetně voleb, jsou ukončeny do šesti měsíců. Abu Šahla také řekl, že nebyly projednány nedávné bombové útoky na domy a vozidla několika členů Fatahu a že Hamas nevysvětlil ani to, proč zrušil slavnost na počest 10. výročí úmrtí bývalého předsedu PLO Jásira Arafata. Podle agentury Ma ´an Hamas neposkytl bezpečnostní síly na zmíněnou slavnost, protože Palestinská samospráva nevyplácí mzdy členům bezpečnostních sil v Gaze, odkdy byla podepsána dohoda o sjednocení.

Od června 2007, kdy Hamas porazil bezpečnostní síly PS a převzal kontrolu nad Gazou, docházelo mezi dvěma soupeřícími frakcemi střídavě k usmíření a rozdělení, jak je tomu zřejmě i nyní. Navíc, volební období předsedy PS Mahmúda Abbáse na postu prezidenta skončilo 9. ledna 2009, přestože se stále nechává oslovovat jako prezident.

 

Zdroj: CBNNews.com, 1. 12. 2014

Foto: Chalíd Mašál, nejvyšší představitel Hamasu, s Mahmúdem Abbásem, předsedou Fatahu (arabpress.eu)


Zpět na zprávy