Odměnou hříchu je totiž smrt, ale Božím darem je věčný život v Kristu Ježíši, našem Pánu. (Římanům 6,23)

Pastor bojuje za právo Židů modlit se na Chrámové hoře

Pastor bojuje za právo Židů modlit se na Chrámové hoře

Křesťanský duchovní, který byl přinucen muslimskými úředníky opustit Chrámovou horu, vytvořil video na podporu židovských práv na Chrámovou horu, urguje Židy a „děti Abraháma“ na celém světě, aby drželi spolu a sjednotili se za ukončení islamistického obtěžování a diskriminačních opatření na nejsvětějším místě judaismu.

Pastor Keith Johnson vypráví, jak nedávno navštívil svaté místo v Jeruzalémě, kde natrefil na přítele, veterána-aktivistu Chrámové hory Jehudu Clicka.  Nicméně pastorovo srdečné uvítání s tímto lídrem zápasu za právo Židů modlit se na hoře přitáhlo pozornost WAQF-u – islámské organizace, která spravuje dané místo a vyvíjí tlak, aby se nemuslimští návštěvníci nemohli na hoře modlit. Nahněvaní činitelé WAQF-u obklíčili pastora a přinutili jeho skupinu opustit Chrámovou horu, on se však vyzývavě vrátil ke vchodu a na horu vystoupil ještě jednou. Ironií je, že Židé přinuceni WAQF -em opustit horu se obvykle už nemohou vrátit.

Ve svém videu, které promítl na speciální konferenci o Chrámové hoře v Jeruzalémském centru dědictví Menachema Begina, Johnson vyzývá „mé židovské přátele společně pracovat v duchu minulých pokojných protestů a vyřešit věc nevzdáním se, byť i uprostřed křiku, proklínání, plivání a házení kamenů“. Dále uvedl: „Jako americký pastor jsem zděšen činností některých muslimů, kteří postihují židovské návštěvníky – včetně dětí, kteří chtějí vystoupit na Chrámovou horu.“ S cílem ukázat solidaritu se židovským národem, pastor začal a zakončil svoji řeč v hebrejštině a popřál aktivistům „úspěch od Boha Abraháma, neboť pokračujete ve vašem zápase za dosažení svobody modlit se na Chrámové hoře“.

Přestože pro Židy má toto místo nejvyšší důležitost jako místo dvou Chrámů v Jeruzalémě, nemuslimští návštěvníci se tu nesmí modlit a čelí zatčení v případě podezření z modlení se. Obzvláště židovští návštěvníci jsou terčem přísných kontrol zaměřených na „zakázané náboženské předměty“, což mnozí označují za diskriminační, ponižující, a skupiny zbožných návštěvníků jsou starostlivě sledovány úředníky WAQF-u , jakož i izraelskou policií.

Židovské skupiny mají často plošné zákazy, které jejich členům nedovolují společně navštívit horu, přičemž islamistické skupiny pravidelně páchají výtržnosti nebo organizovaně obtěžují židovské návštěvníky s cílem zabránit jejich návštěvám. Nedávný židovský svátek Pesach byl na Chrámové hoře sprovázen silnými výtržnostmi skupin propojených s Hamásem, což vedlo k výzvám na odstoupení izraelského ministra vnitra a iniciaci zmíněné úterkové konference.

Zdroj: Arutz Sheva, 30. 4. 2014 (s videem v anglickém jazyku)

Foto: Vzdušný pohled na Chrámovou horu z jihu (Wikimedia Commons, Andrew Shiva)


Zpět na zprávy